Desi numai simpla idee de sex te face sa iei o pauza, sa stii ca nu exista nici un motiv pentru care sa-ti pui viata sexuala pe stop in timpul sarcinii. Bebelusul este foarte bine protejat in uter, asadar actul sexual sau orgasmul nu ii vor face nici un rau.
Daca ai un istoric de pierdere de sarcini, este posibil ca medicul sa-ti ceara o pauza in viata sexuala in primele luni de sarcina. De asemenea, sexul poate fi interzis daca ai anumite complicatii, precum risc de nastere prematura sau sangerari. Fiecare problema solicita diferite restrictii, asadar este bine sa discuti cu medicul si sa clarifici exact ce nu ai voie sa faci.
In timpul sarcinii te incearca o multime de emotii, ganduri si sentimente, asadar este foarte important sa ai o buna comunicare cu partenerul tau. Daca ai ingrijorari cu privire la sex in timpul sarcinii este bine sa discutati despre asta, cu atat mai mult cu cat observi anumite schimbari la partenerul tau. Comunicarea va va ajuta sa va intelegeti mai bine atat sentimentele cat si dorintele.
Este firesc sa se schimbe multe lucruri in timpul sarcinii, inclusiv dorinta sexuala. Este perfect normal si sanatos. Hormonii le pot face pe femei, fie sa aiba un libidou mai crescut, fie ca acesta sa scada considerabil in timpul sarcinii. In primul trimestru, majoritatea femeilor isi pierd interesul pentru sex pentru ca sunt foarte obosite.
Pe masura ce sarcina evolueaza, poate fi o idee buna sa schimbati si pozitiile, astfel incat sa te simti confortabil. Aceasta se aplica si dupa nastere. Nu ar trenui sa simti durere in timpul actului sexual, iar in timpul orgasmului, uterul se va contracta. Daca simti contractii constante, este bine sa suni medicul.
Daca medicul ti-a restrictionat activitatea sexuala sau daca nu ai chef pentru sex, nu uita ca renuntarea la intimitatea cu paretenerul tau nu ti-a fost impusa. Dragostea si afectiunea poate fi demonstrata in multe feluri. Bucurati-va unul de celalalt.
Sexul dupa nastere
Poti relua activitatea sexuala imediat ce te vei vindeca complet si te vei simti confortabil. Medicul iti poate recomanda sa astepti pana la primul consult de dupa nastere, care in mod normal are loc dupa primele sase saptamani.
Femeile care alapteaza observa o intarziere a ovulatiei, care se petrece chiar daca nu ai inca menstra. Nu uita ca in aceasta perioada poti ramane insarcinata. Urmeaza recomandarile medicului in acest sens.