Sursa foto: https://pixabay.com/en/baby-kid-cute-happy-girl-little-2032302/
Patul bebelusului este prima piesa de mobilier pe care viitorii parinti se gandesc sa o cumpere! Avand in vedere ca patul este locul in care cel mic isi va petrece mare parte din timp, parintii trebuie sa se informeze foarte bine, mai ales in privinta sigurantei pe care o ofera produsul ales.
Iata care sunt criteriile de urmat pentru a cumpara patul potrivit pentru bebelusul tau:
1. Structura
In primele luni, greutatea copilului nu va fi o provocare pentru stabilitatea patului, dar, pe masura ce va creste, cel mic va aplica presiune constant pe diverse componente ale patului, asa ca trebuie sa te asiguri ca acesta are o structura rezistenta. Indiferent de modelul produsului, tine cont ca modul in care sunt dispuse componentele trebuie sa indeplineasca anumite standarde de siguranta. De exemplu, intre barele grilajului nu trebuie să existe distanta mai mare de 6 cm, pentru a preveni riscul ca cel mic sa isi blocheze capul intre acestea.
2. Materialul
Patuturile pentru copii sunt fabricate din lemn, material textil, plastic sau metal. Materialul trebuie ales cu grija, pentru ca bebelusii obisnuiesc sa il roada, atunci cand le cresc dintii, devenind expusi unor pericole ce le pot afecta sanatatea. Jucariile de plus nu trebuie asezate in patul bebelusului, din motive de siguranta, iar pernele ar trebui si ele evitate cand copilul este mic. Odata montat, patul trebuie pozitionat departe de ferestre, surse de caldura sau cabluri.
3. Sistemele de siguranta
Majoritatea paturilor pentru bebelusi permit modificarea inaltimii la care este situata salteaua, iar pe masura ce copilul creste, aceasta poate fi repozitionata. Salteaua trebuie reglata pentru a preveni accidentarile, iar sustinerea trebuie sa fie sigura. Asamblarea patului este la fel de importanta. Oricat de rezistent ar fi produsul, daca piesele nu sunt fixate corect, pot aparea riscuri. Daca lipsesc piese, contacteaza producatorul pentru a le recupera si nu incerca sa improvizezi cu piese care nu fac parte din pachetul produsului!
4. Salteaua
Ideal este ca salteaua sa fie destul de tare, pentru a mentine spatele bebelusului drept. De asemenea, salteaua trebuie sa se potriveasca perfect in patut, altfel copilul ar putea aluneca intre saltea si marginea patului. Asigura-te ca suportul cu arcuri al saltelei poate sustine copilul, pe masura ce acesta se misca tot mai mult. Cand cel mic sta ridicat in picioare, este de obicei mai inalt decat marginea panoului cu bare al patului, asa ca salteaua trebuie asezata in pozitia cea mai joasa. In cazul in care copilul poate iesi singur din patut, nu il lasa nesupravegheat si muta-l pe un pat normal.
5. Pat nou sau la mana a doua?
Desi ai putea fi tentata sa cumperi un pat second hand, fie pentru ca este mai ieftin sau pentru ca pur si simplu iti place cum arata, recomandat este ca aceasta sa fie ultima optiune. Aloca buget pentru a cumpara un pat nou, pe care sa il verifici in detaliu, chiar in locul din care il achizitionezi. Pentru un copil mic este foarte important sa stea intr-un pat igienizat si sigur, asa ca nu face o prioritate din a economisi bani, daca asta presupune sa compromiti siguranta celui mic.
Daca vei tine cont de aceste sfaturi, copilul tau va fi in siguranta, iar tu vei avea parte de liniste, stiind ca ai ales produsul potrivit pentru cel mic. Culoarea, materialul, dimensiunile, modelul, modul in care se integreaza in decor – toate acestea sunt detalii de care trebuie sa tii cont, atunci cand alegi patul. Pe piata exista o multime de variante atractive, dar multe dintre ele nu sunt ieftine. Daca iei in calcul si varianta de a mobila camera bebelusului cu ajutorul unui imprumut ifn rapid, Viva Credit ofera credite aici.