Performanta, dieta, nevoia de miscare …

Cu totii auzim destul de des afirmatii ca: “eu am facut sport’’, ‘’sunt fost sportiv de performata’’ sau “am facut mult sport la viata mea’’…Intradevar foarte multi au practicat diferite sporturi dar, din pacate, putini au reusit sa faca cu adevarat performanta. Autor: Prof. Antr.Fitness Specialist Mihai Dragomir

 

[imagebrowser id=1059]Pana sa ne lamurim cum stau lucrurile de fapt cu sportul de performanta si sa ne cinstim campionii asa cum se cuvine pentru performantele dobandite, trebuie sa privim un pic in trecut si sa ne aducem aminte ca si ei la randul lor au fost copii, au fost selectionati, invatati si antrenati de catre alti profesori si antrenori. Si ca atare, ca fost sportiv de performanta, perimiteti-mi sa incep cu inceputul si anume partea cea mai nesemnificativa care sta la baza societatii noastre – copilul si nevoia de miscare .

As putea foarte usor sa va vorbesc despre dieta in sport dar cu totii stim ca sportivii si mai ales cei de performanta sunt suspusi ca regula dietei. Daca ne indreptam atentia catre oamenii normali (sedentari), care nu fac performanta, descoperim ca este la moda sa fii ‘‘la dieta‘‘, ce este mai rau este faptul ca fiecare alege ce-i pica la mana sau ce ii recomanda prietenii, gresind astfel grav si blocand metabolismul.

Lasand toate acestea la o parte vreau sa incepem cu inceputul si anume copilaria. Acest capitol este de cele mai multe ori ignorat chiar si de adultii care, ajunsi la perioada de maturitate si trecand prin probleme diverse printre care si greutatea corporala, uita micile greseli facute sau ‘‘permise‘‘din copilarie si tinerete care acum le afecteaza aspectul fizic, greutatea si chiar sanatatea.

DE CE veti intreba ? Pentru ca atunci cand esti tanar ai impresia ca poti stapani orice, ca orice consumi nu se depune si ca nu va avea urmari – cu totii am auzit tinerii pana in 20 de ani spunad ‘‘ pot sa mananc orice pentru ca nu ma ingras‘‘. In parte este adevarat (si nu dezvoltam in acest numar subiectul pe larg numit Metabolism) numai ca educatia alimentara a copilariei, obiceiurile cu care deprindem si crestem copii sunt decisive pentru anii care urmeaza in ceea ce priveste modul lor de dezvoltare si nivelul de sanatate cu care se vor prezenta ca adulti.

Romania a atins cote alarmate de obezitate si in ultimii 5 ani a galopat apucand chiar si un loc pe podium in Europa in ceea ce priveste acest aspect. Mai rau – obezitatea infantila a ajuns sa fie mai sprintena decat cea a adultilor, tintind sus, tot la podium… ,iar aici cercul vinovatilor este mare: lipsa educatiei de orice fel cu privire la alimentatie sau stil de viata sanatos in structurile scolare, alimentele prost alese si de joasa calitate folosite pentru mese in scoli sau internate scolare, lipsa de informare a parintilor care se rasfrange apoi in cosul de cumparaturi nesanatoase care vor sfarsi pe masa copilului sau in ghiozdanul lui, sportul in scoli este pe cale de disparitie, alimentatia a iesit cu desavarsire din standardele normale si naturale, ducem lipsa de locatii in care sa putem desfasura activitati in aer liber, copii nostri nu mai stiu sa se joace, etc.

Este foarte important sa ne concentram asupra educarii celor mici si implicit a adultior – suntem in secolul vitezei si timpul este scurt dar o generatie frumoasa si sanatoasa nu se cladeste cu fast food , calculatoare, gadgeturi, electronice si bauturi carbogazoase .

Deviza dupa care trebuie sa va ghidati este Informare, Moderatie , Echilibru – pana la urma viata este frumoasa si merita traita – se poate si fara restrictii dar trebuie sa stii cum.

Iata mai jos recomandarile Cardio Mix pentru a avea un copil sanatos:

Cei mici nu au capacitatea de a alege ce este sanatos asa ca trebuie ajutati (educati). Educandu-va dvs in primul rand, ce alegeri sa faceti si cum trebuie facute, va usurati munca si implicit contribuiti la bunastarea si sanatatea intregi familii.

Parintii si bunicii, in primul rand – trebuie sa ii fereasca de alimentele nocive pe cei mici (sucuri, prajituri, produse de patiserie, fast food, bauturi carbogazoase etc ) – daca nu puteti refuza copilul incercati atunci sa supliniti gama‘‘ispitelor‘‘ din comert cu produse facute in casa.

In scoli trebuie introduse alimente sanatoase, cat mai naturale, iar cum acest lucru nu se intrevede a fi rezolvat curand, parintii trebuie sa ii asigure de acasa copilului pachetul cu gustarea minimizand astfel contactul copilului cu alimentele nesanatoase

– Copii sedentari – uitati de parinti in fata calculatorului, televizorului sau jocurilor video. Miscarea ajuta la dezvoltarea armonioasa si sanatosa a copilului dvs. Iesiti in parc, faceti plimbari pe jos chiar daca afara este frig. Parinti aduceti-va aminte si reinventati jocurile copilariei (sotronul, saritul corzii, mersul pe bicicleta) le puteti practica impreuna.

– Sucurile de tot felul din comert in loc de  apa – educati copilul, asa cum este normal, ca apa este lichidul vietii . Economic apa este mai ieftina si la indemana oricui si oriunde .

Masa principala a copilului trebuie sa fie micul dejun iar mesele, in general, sa fie pe cat posibil regulate. Ora mesei trebuie sa fie sfanta si copilul sa nu comenteze inventand diverse activitati chiar la aceea ora. De cele mai multe ori programul de masa este o reusita atat timp cat si dvs ca parinte vi-l impuneti si il respectati.

Cat mai rar fast food sau chiar deloc, daca se poate !– stiu ca gustul bun este cel dupa care ne ghidam dar nu tot ceea ce are gust bun sau miroase bine este si sanatos. Puteti oricand, cu un minim consum de energie si bani sa ii reproduceti intr-o maniera mai sanatoasa copilului dvs o mancare care sa arate ca la fast food inlocuind cartofii prajiti cu cei fierti, painea alba si dulce cu una integrala si in cantitate redusa iar carnea sa fie pregatita pe gratar la care asociati doar salata verde sau varza ( excluzand combinarea de zarzavaturi si cele 2-3 sosuri adaugate de comercianti).

Organizati petrecerile copiilor in parc, in aer liber, la muzeu sau gradina zoologica cu limonada si sendvisuri pregatite in casa. Copiii vor avea parte astfel de miscare, o varianta alimentara mai buna decat una tip petrecere fast food si isi vor imbogati bagajul de cunostinte

Este bine de stiut ca un copil nu va putea gandi niciodata ca un om matur, pe cand invers este posibil (creierul se dezvolta continuu pana la varsta de 20 de ani)

Cultivati apetitul copilului dvs pentru competitie, pentru concursuri, intreceri. Educati si invatati copii sa faca lucrurile corect in ceea ce priveste intretinerea lor corporala, descoperiti-le aptitudinile, indrumanti-i sa aleaga sportul corect – care li se potriveste .

Un mod foarte eficace pentru imbunatatirea formei fizice a copiilor este explorarea pasiunii copilului pentru miscarea naturala. Copiii se joaca in casa cat si afara iar tot ce inseamna ‘’joaca’’ de fapt nu este altceva decat un exercitiu fizic. Incearca sa ii generzi si alte activitati gen (mers, alergat usor, saritul corzii, dans, inot) care sunt tot exercitii fizice, determinandu-i pe copii, atat pe cei mari cat si pe cei mici, sa se obisnuiasca cu miscarea si sa fie activi.

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare