[imagebrowser id=71]Efectele zugravitului spaţiilor interioare şi ale fumatului asupra simptomelor aferente cailor respiratorii la copiii cu risc de atopie in primul an de viaţa
Copii, mai ales nou nascutii trebuie protejati de poluantii in aer liber: emisiile de la automobile, dioxidul de sulf (gaz incolor, emis de centralele termoelectrice si de industrie) si de smog- acestia sunt recunoscuti ca factori de risc potential de astm si bronsita la copii.
Dar oare sunt in siguranta in casa? Copii petrec 80-90% din primii ani de viata in incaperi inchise. Insa sunt prea putin cunoscute efectele expunerii la diverse pericole din aerul interior.
Aerul din casele noastre poate sa contina diferite tipuri de compusi organici volatili (COV) din diverse surse: materiale de constructii, produse casnice, produse de curatenie sau activitati umane. Toti acesti factori produc COV-uri in concentratii diferite.
In urma unor masuratori s-a dovedit si faptul ca concentratia de COV este semnificativ mai ridicata in camere proaspat vopsite, dar acesti compusi sunt emise si de produsele de curatenie. In continuare, fumul de tigara este sursa cea mai importanta de contaminare a aerului din interior.
Cu toate astea, unele analize au aratat ca calitatea aerului poate fi influentata negativ si de covorul sau chiar de materiale de ambalare.
Expunerea bebelusilor la fumul de tigara in perioada pre- si postnatala conduce (sau cel putin creste riscul) la imbolnaviri la nivelul cailor respiratorice, chiar in primii ani de viata. Acest lucru e stiut si recunoscut de majoritatea oamenilor.
Insa e mai putin stiut efectul compusilor chimici la sanatatea copilului. Studii inca din 1997 din Germania arata ca expunerea la emisii din vopsele lavabile e strans legata de aparitia problemelor de astm la copii dar si de reactii inflamatorice la caile respiratorice ale adultilor.
Un alt studiu a aratat ca unele imbolnaviri respiratorice la copii de varsta prescolara se afla in legatura stransa cu expunerea lor la emisii din perioada prenatala.
Studiul LARS din Germania, publicat de International Journal of Hygiene and Environmental Health (Jurnalul International de Igiena si Sanatate a Mediului), analiza influenţa expunerii la substanţe chimice in locuinţe asupra sanataţii copiilor, pe durata primilor ani de viaţa.
475 copii de varsta prematura şi copii cu factori de risc alergic au fost selectaţi din generaţia 1995/1996 in oraşul Leipzig, Germania. Parintii lor au fost rugati sa completeze cate un chestionar mai detaliat in momentul nasterii si cate un chestionar la zilele de nastere a copiilor de 1 si 2 ani.
Chestionarul viza legatura intre imbolnaviri / sau simptome respiratorice si expunerea copiilor la pericolele din aerul din incaperi (incluzand emisiile venite din vopsele, podele si cauzate de fumat), in momentul nasterii, la varsta de 6 luni si la 1 an.
Au fost luate si probe fizice din aerul dormitoarelor copiilor. O mixtura de 25 de compuşi organici volatili (COV) a fost masurata in dormitoarele copiilor prin intermediul eşantionarii pasive, pe o durata de 4 saptamani dupa naştere.
Informatille din chestionare, legate de zugraveli interioare, covoare si fumat au fost comparate cu masuratorile de COV din apartamente
Conform studiului, 67 % dintre pariti au declarat ca au efectuat lucrari de reabilitare a locuintei, in timpul sarcinei. 37 % dintre ei au cumparat covoare noi, 52 % au cumparat mobilier nou, iar 48 % dintre apartamente au fost proaspat revopsite. 26 % dintre parinti fumeaza si 40 % detin animale de companie.
Rezultate:
S-a constatat o creştere a riscului de infecţii pulmonare la copiii cu varsta de 6 saptamani, daca au avut loc lucrari de renovare, sau de refacere a pardoselii in urma zugravitului in timpul sarcinii.
Renovarea locuintei la copii cu varsta de pana la un an, are si ea o majora influenta negativa asupra sanatatii. Important de mentionat: o relatie intre factori precum praful casnic, polenul, animalele de companie (pisica) si respiratia suieratoare nu a fost gasita la varsta de 1 an.
Concluzie: Rezultatele studiului au subliniat faptul ca expunerea copiilor la emisii chimicale, provenite din vopsele de interior si fumat, este strans legata cu infectiile pulmonare cronice la copiii cu risc crescut de alergie.
Pentru prevenirea imbolnavirilor alergice, expunerea la substanţe chimice din aerul ambiental trebuie redusa la minim, in perioada sarcinii dar mai ales incepand din momentul naşterii. Se recomanda utilizarea de vopsele de interior cu COV redus, sau vopsele naturale pentru interior, pe baza de var de exemplu si aerisirea potrivita a camerei.
In acelasi timp, trebuie verificata compozitia produselor de curatenie, iar fumatul trebuie interzis.
Sursa: www.naturalpaint.ro