Nu demult, un ziar international anunta moartea unei adolescente, din cauza constipatiei. Colonul a devenit atat de angorjat incat aceasta a condus catre un infarct.
Povestea suna incredibil, chiar socant. Dar oare cum este posibil?
Desi nu toti medicii au vazut un caz de asemenea proportii, clincile sunt asaltate de catre parinti care vin acolo cu micutii lor suferind de constipatie severa, care nu a cunoscut inca leacul.
Multi dintre acesti copii au colonul atat de blocat incat preseaza pe vezica urinara si uda hainutele in timpul zilei, sau cearceful, noaptea. In cazul altor copiii, rectul si-a pierdut din elasticitate si nu reuseste sa mai retina scaunul – asadar actioneaza cumva impotriva reactiei normale. In cazul fetitelor, acestea pot dezvolta infectii urinare foarte des, din cauza retentiei de fecale.
Asadar, se poate spune ca exista o epidemie de constipatie in randul copiilor. In cazul in care adaugam aceasta la deja bine cunoscuta problema a secolului: obezitatea infantila, atunci lucrurile se inrautatesc.
Ce anume sta la baza constipatiei?
- Dieta care contine foarte multe alimentele procesate;
- Graba cu care dorim sa-i invatam pe cei mici sa faca la olita;
- Conditiile inumane ale toaletelor din scolile in care cei mici invata.
Este esential sa facem eforturi de prevenire a acestei afectiuni. Parintii pot ajuta enorm daca asteapta pana la varsta de trei ani pentru a-l pune pe cel mic la olita (copiii care sunt invatati la olita inainte de varsta de doi ani, risca de trei ori mai mult sa dezvolte constipatie).
De asemenea este esential sa incurajam copiii la activitate fizica si o dieta bazata pe cereale integrale. Odata ce micutul invata sa isi faca nevoile la olita, parintii trebuie sa fie vigilenti, sa se asigure ca cel mic nu petrece timpul inutil pe olita.