Dacă alăptați și ați observat pe pe sân, în jurul mameleonului, o umflătură mică și albă, înseamnă că este posibil să aveții canalele mamare blocate. Micile bășicuțe apărute în zona mamelonului sunt de fapt perelele de lapte. Aflați de ce apare și cum poate fi tratată această afecțiune.
Perelele de lapte sunt inflamații și reprezintă un semn al blocării canalelor prin care laptele este transportat. Acestea pot persistă de la câteva zile până la săptămâni și pot fi destul de dureroase în special în timpul alăptării, mama resimțind o durere ascuțită spre interiorul sânului. De asemenea, când un canal este blocat, zona din jurul sânului este tare și dureroasă, uneori roșie și caldă la atingere.
Cauzele apariției perlelor de lapte pot fi următoarele:
- atașarea incorectă la sân sau suptul superficial al bebelușului (acesta nu ia suficient sân în cavitatea bucală)
- purtarea unui sutien incomod
- o poziție incomodă de dormit a mamei
- o infecție bacteriană
- laptele este prea bogat în grăsimi
Daca detectați această afecțiune este indicat să cereți suport din partea specialiștilor, însă puteți pune în practică și o serie de metode care pot fi puse în aplicare de acasă.
Iată cum pot fi tratate perlele de lapte:
- Faceți băi calde cu sare amară (Epsom). Combinați 2 linguri de sare amară într-o cană cu apă fierbinte și lăsați-o să ajungă călduță.
- Masaj. După o baie caldă, masați cu blândețe sfârcul cu probleme, încercând să aplici presiunea în spatele mameleonului. Dacă bășica se sparge este indicat să administrați imediat un lichid antiseptic pentru a preveni infectarea zonei.
- Este indicată schimbarea poziției de alăptat. Experimentați o altă poziție de alăptat, încercând să pui bărbia bebelușului lângă acel canal blocat.
- După alăptare, aplică comprese reci pe zona afectată.
- Alăptați mai des sau eliminați laptele în exces cu ajutorul pompei de sân. Pauzele lungi între sesiunile de alăptare favorizează blocarea canalelor, iar sânii prea plini îngroașă laptele, făcându-l să circule mai greu spre mameleon.
- Asigurați-vă că mărimea sutienului este cea potrivită. Evitați lenjeria intimă sau hainele prea strâmte, deoarece acestea pot favoriza blocarea canalelor.
- Odihniți-vă cât de mult posibil.