Venirea pe lume a primului copil inseamna o perioada plina de satisfactii si de simtaminte pe care nu le-ati mai experimentat altadata. Ce poate fi mai frumos decat sa il vezi cum creste, cum se dezvolta, cum face primii pasi, cum rosteste primul cuvant? Cu toate acestea, exista si multe temeri legate de dezvoltarea acestuia. Si toate legate de nestiinta.
De multe ori parem speriati atunci cand observam ca bebelusul nostru paseste cu picioarele mai departate sau cracanate. Asa ca, ne gandim daca este vorba despre o afectiune a picioruselor sau nu?
Exista foarte rare situatiile in care copiii manifesta o astfel de afectiune. Din dorinta de a-si tine echilibrul, cei mici tind sa mearga mai cracanat.
Pe masura ce bebelusul va creste, picioarele sale se vor indrepta. Exista insa si situatii mai putin dorite in care acestia raman cu picioarele mai strambe, ceea ce determina o afectiune medicala ce trebuie tratata corespunzator.
Ceea ce trebuie sa cunosti in calitate de parinte este ca fiecare copil se naste cu picioarele mai strambe ca urmare a pozitiei pe care a avut-o in mediul intrauterin, acestea putandu-se pastra in acest fel pana la varsta de 2 anisori. Daca aceasta stare persista si dupa varsta de doi anisori este indicat consultul unui medic specialist si tratamentul recuperator de specialitate.
Medicul va recomanda o serie de analize medicale pentru depistarea anumitor afectiuni precum rahitismul, infectii sau tumori, precum si cantitatea de vitamina D din corp. In cazul in care se vor observa grave nereguli se va trece la efectuarea unei radiografii pentru observarea tibiei si a femurului picioarelor bebelusului.
Daca celui mic i se observa o carenta de vitamina D din organism se va suplimenta aportul zilnic al acestei vitamine si a calciului pentru a se evita rahitismul. Folosirea protezelor este obligatorie in cazul in care se observa deformari la nivelul oaselor piciorului, ce vor fi purtate zilnic potrivit recomandarilor medicului ortoped.
Daca vizita la medic este facuta la varste fragede, o astfel de afectiune va putea fi tratata prin folosirea protezelor. Daca, insa se observa ca purtarea acesteia nu a dat roade se va trece la interventii chirurgicale pentru a preintampina eventualele probleme de mai tarziu, ca urmare ale aparitiei osteoporozei la nivelul membrelor inferioare.
Totodata, o alimentatie corespunzatoare poate ajuta la corectarea unor astfel de probleme. Asadar, nu ezitati sa ii asigurati copilului mese bogate in fructe si legume, lactate, oua si carne. Mineralele, proteinele si vitaminele continute de alimente vor ajuta dezvoltarea sistemului osos al bebelusului.