Multi parintii devin ingrijorati in momentul in care copilul incepe sa faca primii pasi, iar piciorusele lor stau mai cracanate. Acesta este un lucru absolut normal, determinat de incercarea micutului de a-si tine echilibrul si rare sunt cazurile in care cracanarea picioruselor micutului reprezinta semnul unor afectiuni la picioare. Text: Ioana Pelin
Nu asculta parerile altor persoane din familie. Multi iti vor spune ca bebe trebuie tinut in primele luni strans in fasa pentru ca picioarele sa fie drepte, altii spun ca utilizarea unui premergator face piciorusele strambe.
Inainte de a trage concluzii eronate trebuie sa stii ca foarte multi copii au picioruse cracanate, dar acest lucru este doar o etapa a copilariei lor, a cresterii si dezvoltarii lor. Pe masura ce copilul creste, picioarele se indreapta. Totusi exista si cazuri in care picioarele cracanate ale copilului pot face problematica dezvoltarea sa.
Daca esti un proaspat parinte trebuie sa stii ca majoritatea copiilor se nasc cu picioarele strambe, iar acest aspect se poate pastra pana la varsta de 2 ani.
Aceasta se datoreaza arcuirii in afara in dreptul genunchiului si unirea picioarelor abia la nivelul gleznelor. Necorectat, acest mic defect al picioarelor la copii poate duce mai tarziu la probleme ale genunchilor. Atunci cand situatia persista si dupa varsta de 2-3 ani, este indicat un consult al copilului la medicul ortoped. Doar acesta poate determina daca este vorba despre un semn al dezvoltarii copilului sau daca picioarele cracanate pot crea probleme pe viitor.
Cum se trateaza picioarele strambe?
In functie de natura problemei si de varsta copilului exista o serie de tratamente care pot fi aplicate. Acestea necesita de cele mai multe ori folosirea protezelor ce vor fi purtate zilnic dupa recomandarile medicului ortoped.
Este foarte importanta vizita la medicul ortoped. In cazul in care copilul tau are o afectiune, in peste 80% dintre cazuri acestea pot fi tratate prin simpla purtare a anumitor proteze. Daca bebe este lasat sa se dezvolte cu aceasta afectiune, pe viitor este posibil sa se ajunga la o interventie chirurgicala.
Atunci cand bebe face primii pasi de cele mai multe ori ii face cu picioarele departate, aceasta fiind modalitatea lor a a-si tine echilibrul. Forma picioarelor unui copil si felul lui de a pasi depinde foarte mult si de ereditate si chiar de modul in care a stat in burtica mamei. Daca unul dintre parinti este mai cracanat te poti astepta ca si micutul sa fie la fel.