Momentul nasterii este mult asteptat de catre toate viitoarele mamici. Emotii destul de mari imbraca clipele in care acestea sunt anuntate de legile naturii ca in cel mai scurt timp vor deveni mamici.
Probabil, asa se intampla si in cazul in care dopul gelatinos este „pierdut”, moment care anunta declansarea travaliului. Cu toate acestea, dopul gelatinos poate fi pierdut si mai devreme de momentul nasterii, cu circa doua-trei saptamani mai devreme.
Pierderea acestuia poate aparea cel mai devreme in saptamana 37 de sarcina, dar acest lucru nu inseamna ca data nasterii va coincide cu acest moment, survenind mult mai tarziu. Ca regula generala, dopul va fi pierdut fie in momentul in care cei doi parteneri au contact sexual intr-o saptamana mai avansata de sarcina, fie atunci cand gravida va fi supusa unui examen clinic ginecologic.
Dopul gelatinos reprezinta o multitudine de secretii ce apartin cervixului pentru a impiedica patrunderea bacteriilor catre uter. Pe langa un aspect gelatinos, acesta poate fi lipicios si putin tulbure. De asemenea, este de asteptat ca odata cu eliminarea sa constatam o parte mai rosiatica, semn ca putin sange s-a strecurat intr-acolo. Cu toate acestea, nu este unul dintre semnele alarmante. Se intampla ca urmare a faptului ca o parte din capilarele uterului pot ceda presiunii din ultimele saptamani de sarcina.
Pe tot parcursul sarcinii, gravida trebuie examinata vaginal pentru depistarea eventualelor infectii ce pot aparea. De aceea, o secretie mai abundenta a acesteia va fi supusa unor teste de Chlamydia, gonoree, dar si testului Papanicolau. Asadar, daca astfel de teste vor iesi negative si se dovedeste ca secretia nu este rezultatul unei rupturi de membrane, atunci aceasta este de natura fiziologica.
Semnele clare ca nasterea se apropie contin atat pierderea dopului gelatinos, cat si ruperea membranelor, dilatarea cervixului, dar si aparitia contractiilor. Asadar, doar pierderea dopului nu este un semn clar ca vei naste in curand. Acesta poate fi totusi unul dintre semnele care prevestec apropierea nasterii. Pierderea dopului apare ca urmare a procesului de dilatare a cervixului. Eliminarea dopului apare fie sub forma unui dop, fie sub forma unei secretii mai abundente, cu o durata de cateva zile. Din momentul in care dopul este pierdut este cel mai probabil ca nasterea sa survina in circa 3-4 zile. Asadar, sarcina se apropie de sfarsit si este indicat sa fii atenta la toate celelalte semne care pot anunta venirea pe lume a bebelusului.
Iata-le:
- Pierderea dopului gelatinos;
- Ruperea apei;
- Ruperea membranelor;
- Diaree sau constipatie;
- Presiune;
- Dureri asemanatoare celor menstruale;
- Stare de varsaturi;
- Tuse;
- Contractii dureroase.