Dupa primul an din viata, copilul tau trece de la un meniu bazat mai mult pe lapte la o varietate de alimente care sa-i acopere nevoile nutritionale crescute. Uite care este piramida alimentara pentru juniori si ce trebuie sa introduci in meniu.
In functie de varsta, greutate, dar si de stilul de viata (cat de activ sau sedentar este) un junior de 1-3 ani are nevoie de 1000-1400 de calorii pe zi. Meniul lui zilnic trebuie sa includa proteine, cereale si produse derivate din cereale, lactate, fructe si legume.
Proteinele reprezinta materia prima esentiala pentru crestere. Carnea, pestele, ouale, nucile si semintele, mazarea, lintea, soia si tofu sunt surse de proteine de calitate pentru cei mici si trebuie incluse in meniu.
Cerealele sunt bogate in carbohidrati complecsi cu eliberare lenta de energie si care confera satietate. Ovaz, orz, orez, hrisca, mei sub forma de paine, tortilla, paste, cereale (fulgi, fara adaos de zahar) pot constitui baza pentru meniuri si gustari sanatoase si hranitoare.
Lactatele furnizeaza in primul rand calciu, mineral esential pentru crestere si pentru sanatatea sistemului osos. Iaurt, branza, lapte sau cascaval trebuie sa intre macar intr-un meniu din zi.
Cate portii
Sa alcatuiesti un meniu echilibrat pentru junior pare complicat. Dar cei mici nu au nevoie de portii foarte mari. Intre 1 si 3 ani, copilul are nevoie de 40 de calorii pentru fiecare 2,54 cm din inaltimea lui – ii invata medicii americani pe parinti. O portie pentru un junior trebuie sa fie cam un sfert din portia unui adult (cumpatat).
Un exemplu de meniu
- 2-3 linguri de mazare sau o felie de friptura
- o lingura de legume
- o lingura de fructe
- o jumatate de felie de paine (intgrala, de preferat)
Un astfel de meniu asigura necesarul caloric, dar acopera si nevoia de proteine, vitamine si minerale pentru un junior pe durata unei zile si ii asigura o crestere sanatoasa.
Ce sa NU faci
Din dorinta de a hrani „bine” copilul, multi parinti isi indoapa odraselele. Dar medicii te sfatuiesc sa ai incredere in instinctele copilului tau – el consuma exact cat are nevoie si daca nu-l fortezi sa pape tot din farfurie, isi va regla si stabili repede necesarul de hrana.
Cand umpli farfuria copilului ii creezi o frustrare (ca nu va face fata misiunii de a da gata tot meniul) si dar ii induci si o relatie dezastruoasa cu hrana. Ulterior, ca adult, se va supra-alimenta, sau dimpotriva, va manca mult mai putin decat ar avea nevoie pentru a compensa, intr-o forma de protest, pentru acele vremuri cand mami, plina de bune intentii, ii umplea farfuria.