Putine lucruri iti amintesc mai tare de copilarie decat o placinta cu mere. Usor de facut si cu adevarat delicioasa, aceasta placinta cu mere si stafide va placea intregii familii.
Ingrediente
– ulei de masline pentru uns tava
Pentru aluat
– 200 g unt
– 250 g faina
– 50 g zahar
– 1 galbenus
– 2-3 linguri apa
– 1 varf de lingurita sare
– coaja rasa de lamaie
Pentru umplutura
– 1 kg mere curatate si taiate felii subtiri
– 100 g stafide
– scortisoara
– 100 g zahar
– sucul de la o jumatate de lamaie
– 2 linguri pesmet sau biscuiti macinati
– 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare
1) Se scoate untul din frigider chiar inainte de prepararea aluatului.Se tin mainile sub apa rece inainte, apoi se face un aluat framantand repede, ca sa nu apuce sa se topeasca untul. Se inveleste aluatul intr-o folie de plastic si se da la frigider pentru 2 ore.Se taie merele felii, se presara cu sucul de lamaie, zaharul (dupa gust), zaharul vanilat, scortisoara si pesmetul.
2) Se unge cu ulei o tava de tarta. Se rupe aluatul rece in 2 bucati aproape egale, dar una ceva mai mare. Se intinde mai intai foaia facuta din aluatul mai mult, intr-un strat de 2 cm grosime, apoi se aseaza in tava unsa, acoperind marginile pana sus, si se netezeste la margini. Se inteapa aluatul cu furculita, din loc in loc.
3) Se pune peste aluat 2/3 din amestecul de mere, strat peste strat, presarand stafide din loc in loc, la fiecare strat. Se acopera cu cea de-a doua foaie de placinta, intinsa mai subtire, se inteapa si aceasta cu furculita, apoi se adauga si peste acesta o serie de rondele de mere, care s-o acopere. Se mai poate presara un pic de zahar si scortisoara peste merele de la suprafata, dar nu e obligatoriu.
4) Se incinge cuptorul, apoi tarta se da la cuptorul incins. Cand se scoate, se lasa sa se raceasca. Nu se taie calda, dar se poate servi incalzita. Si cu… mda, frisca sau inghetata pe deasupra. Delicios!
Mai multe retete delicioase pe hobbybucatar.ro
sursa foto: www.usappleblog.org