Planificarea celei de-a doua sarcini intervine in momentul in care parintii isi doresc sa ii daruiasca copilului abia nascut cel mai pretios cadou – un fratior.
Ideea planificarii celei de-a doua sarcini apare atunci cand parintii constientizeaza ceea ce reprezinta cresterea a doi copii impreuna, dar si de importanta socializarii si comunicarii interfamiliare. Cu alte cuvinte toti parintii care planifica cea de-a doua sarcina isi ajuta copiii sa se incadreze mai usor in colectivitate si sa se maturizeze frumos, interactionand mai usor cu semenii apropiati de varsta lui.
Cu toate acestea, planificarea celei de-a doua sarcini are loc doar atunci cand cuplurile sunt multumite din punct de vedere financiar, parintii cu resurse financiare mai mici negand acest drept atat fratelui mai mare, cat si propriilor lor dorinte.
Odata cu depasirea momentului nasterii si observand cresterea bebelusului mama devine din ce in ce mai interesata de planificarea celei de-a doua sarcini. In cazul in care medicul ii ofera garantia unei bune recuperari a organismului dupa prima nastere mama poate incerca sa ramana insarcinata pentru a doua oara.
Planificarea celei de-a doua sarcini prezinta multe avantaje, atat pentru parinti, cat si pentru copii. Mai inainte de toate, cresterea a doi copii impreuna ii face mult mai intelegatori si sociabili in relatiile de familie.
Cea de-a doua sarcina poate fi planificata imediat dupa nastere sau la un timp putin mai indelungat, diferentele dintre copii fiind stabilite in functie de mama natura si de dorintele parintilor.