Planificarea celui de-al doilea copil poate fi extrem de dificila pentru ambii parinti, decizia pe care o vor lua de aceasta data avand o mare legatura cu dragostea celor doi fratiori.
Cu alte cuvinte, ori de cate ori incep sa isi planifice un al doilea copil, parintii tin cont atat de dorintele lor, cat mai ales de dorintele celui mai mic membru al familiei. De asemenea, marirea numarului de membri ai familiei poate crea o serie larga de probleme financiare. Ori de cate ori parintii se decid sa aduca pe lume un al doilea copil se vor asigura ca au sustenabilitate financiara pe termen lung in asa fel incat ambii copii sa creasca in cele mai bune conditii, fara a duce lipsa de nimic.
Planificarea celui de-al doilea copil trebuie sa tina cont si de diferenta de varsta dintre fratiori. Cele mai multe cupluri aleg sa conceapa al doilea copil atunci cand primul este deja ferit de probleme si se poate descurca singur. Cercetatorii sustin ca majoritatea parintilor aleg o diferenta de varsta dintre copii de circa trei anisori. O diferenta prea mica de varsta dintre prima sarcina si cea de-a doua ii poate crea mamei o serie de probleme, organismul acesteia avand nevoie de un anumit timp pentru a se reface dupa prima nastere. Tocmai de aceea, in asemenea cazuri numarul de nasteri premature este foarte mare. O diferenta de varsta prea mare dintre copii le poate crea fratilor probleme de comunicare.
In cazul in care primul copil a fost nascut dupa varsta de 30 de ani este timpul sa te grabesti in cazul in care iti mai doresti un bebelus. Ceasul fertilitatii nu sta pe loc si este posibil sa fii luata prin surprindere. In plus, organismul femeii nu va fi la fel de pregatit pentru o sarcina dupa varsta de 35 de ani.
Cu toate acestea, planificarea celui de-al doilea copil trebuie sa aiba in vedere opinia celor doi parteneri. In niciun caz decizia nu ar trebui sa apartina doar mamei intrucat cresterea, dragostea si educatia copilului sunt de datoria ambilor parinti.