Atunci cand cel mic plange fara incetare, multi parinti se vad in situatia de a incerca de a distrage atentia bebelusului de la plans, oferindu-i jucaria dorita, incercand sa il tina in brate, sa il legene, sa il mangaie ori sa il sarute.
Cu toate acestea, veti putea observa ca bebelusul, in loc sa se opreasca din suspine, pare a plange si mai tare. De ce oare? – par a se intreba parintii, atata timp cat i-am oferit pana si cele mai placute senzatii, cocolosindu-l cu tot ce e mai frumos.
De regula, cei mici au cateva motive bine intemeiate de plans – au stari de: foame, sete, cald, frig, somn, durere, umezeala. De aceea, gasirea cauzei plansului bebelusului reprezinta principala preocupare a parintilor. Iar, odata ce a fost gasita, incercati o rezolvare. De aceea, mangaierile, saruturile, jucariile nu reprezinta altceva decat sa il supere si mai tare pe cel mic. Plansul reprezinta pentru el o modalitate de comunicare, de aceea, mama va simti diferitele tonalitati ale acestuia. Astfel, aceasta, dupa primele saptamani cu cel mic va cunoaste cand ii este foame, cand ii este sete sau somn ori cand il doare ceva.
Daca totusi copilul s-a oprit din plans atunci cand i-ai oferit jucaria sau atunci cand l-ai mangaiat sau leganat, asta nu inseamna ca a trecut si cauza supararii sale. Dintr-o data devine confuz si mai interiorizat, nestiind cum sa isi mai manifeste supararile.
Iata ce pot face parintii pentru a-si ajuta copiii atunci cand plang:
– il alimentam;
– il hidratam;
– incercam sa il determinam sa elimine aerul inghitit odata cu hrana;
– incercam sa facem mai racoare in camera sau, mai cald, daca este frig;
– ii vom schimba scutecelul daca este umed;
– il plimbam afara scotandu-l astfel intr-un mediu mai curat si mai relaxant;
– incercam sa il adormim cantandu-i un cantecel de leagan;
– ii luam temperatura pentru a ne asigura de starea sa de sanatate.
Articol realizat de Tatiana Tuţă