Uneori sarcina presupune sa va feriti de anumite obiceiuri alimentare daunatoare. De la cafea, ciocolata, bauturi carbogazoase, fumat, medicamente, dar si consumul de ceaiuri daunatoare, toate reprezinta cele mai importante preocupari ale viitoarei mamici.
Chiar daca multe dintre acestea prefera sa inlocuiasca o mare parte dintre efectele curative ale plantelor cu tratamentul homeopat, naturist pe alocuri, nu intotdeauna plantele reprezinta un adevarat remediu. Exista studii care precizeaza ca o mare parte dintre plantele consumate in timpul sarcinii pot deveni daunatoare bebelusului si de aceea sunt total contraindicate consumului pe parcursul celor noua luni.
Medicii avertizeaza asupra continutului de substante chimice al plantelor, daunator pentru bebelusul din burtica. De aceea, acestia recomanda stoparea consumarii acestora sau un consum cu moderatie, acolo unde prospectul plantei permite administrarea in timpul sarcinii. Se poate spune ca in primul trimestru de sarcina, acestea ar trebui evitate, asemenea consumului de medicamente. Doar in cazul unei raceli serioase si doar cu avizarea medicului specialist le poti consuma pentru inlaturarea simptomatologiei racelii sau gripei.
Chiar daca iti este destul de greu sa crezi, in sarcina sunt absolut interzise aproximativ 560 de plante. De aceea, atunci cand iti faci un ceai sau cand iti doresti sa adaugi in alimentatie cateva plante care asigura o buna condimentare este indicat sa le consumi cu multa moderatie si sa le eviti in totalitate pe cele interzise. De regula, pentru mai multe lamuriri este indicat sa ai o discutie cu medicul specialist obstretician care iti poate prescrie o lista destul de lunga de plante permise.
De la malformatii ale fatului si pana la contractii uterine care pot provoca o nastere prematura sau chiar avort spontan – toate se numara printre efectele adverse ale acestora.
Scortisoara, chili, oregano sau busuiocul pot fi folosite in sracina cu mare moderatie, neproducand efecte adverse nedorite pentru mama sau pentru bebelusulul din burtica.
Chili, usturoiul sau alte produse bine condimentate pot provoca arsuri stomacale destul de puternice atunci cand sunt consumate in cantitati mai mare. De aceea, daca le vei adauga in alimentatie este indicat sa pui o doza cat mai mica, doar pentru gust.
Ienuparul, rostopasca, anasonul, chimenul, uleiul de menta, patrunjelul, rozmarinul, coada soricelului, pelinul sau levantica pot conduce la grave malformatii ale fatului in timpul sarcinii. Lista poate fi completata cu ceapa de mare , sofran, tataneasca, tuia, ghimbirul, brusturele, samanta de telina, matraguna, feriga – plante total interzise intrucat pot provoca reactii uterine destul de grave.