Cancerul de piele este unul dintre cele mai comune cancere diagnosticate în întreaga lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei cazuri este un cancer de piele, estimând că anual sunt diagnosticate intre 2 și 3 milioane de cazuri non-melanom la nivel mondial. În plus, este estimată o creștere a numărului de cazuri de melanom la 340.271 în 2025, o creștere de 18%, la nivel mondial
În Europa se depistează anual peste 144.000 de cazuri, iar 27.000 de persoane își pierd viața în fiecare an din cauza cancerului de piele. În România, mortalitatea este mai mare decât media europeană, indicând faptul că boala este depistată mai târziu, în stadii mai avansate.
Deși soarele este esențial pentru viață și oferă diferite avantaje, trebuie să devenim mai conștienți de efectele dăunătoare pe care razele UV le au asupra pielii, de la îmbătrânirea prematură sau petele de pigmentare, până la cancerul de piele. Sunt suficiente cinci arsuri solare până la vârsta de 20 de ani, pentru ca riscul apariției melanomului (cancerul de piele) să poată crește cu până la 80%.
https://www.youtube.com/watch?v=jiF_0OfoNo8&feature=youtu.be
În urma unui studiu realizat de IPSOS în 23 de țări din întreaga lume, 88% dintre cei chestionați au fost conștienți de riscurile dezvoltării cancerului de piele atunci când se expun la soare fără protecție. Cu toate acestea, doar 18% dintre ei au menționat că se protejează întotdeauna de soare.
Potrivit medicilor dermatologi, cea mai eficientă metodă de prevenire a melanomului este verificarea constantă a alunițelor. De asemenea, umbra, îmbrăcămintea și pălăriile oferă o foarte bună protecție, completate de aplicarea protecției solare pe acele părți ale corpului care rămân expuse la soare.
Pentru a limita riscul apariției de cancere de piele, L’Oréal România – prin brandul La Roche-Posay – lansează platforma digitală protectiasolara.ro, cu scopul educării, prevenției și conștientizării riscului de expunere neprotejată la soare și totodată pentru a sublinia importanța folosirii produselor de protecție solară.
Inițiativa face parte din campania „Zilele Protecției Solare”, ajunsă anul acesta la cea de-a 10-a ediție. Prin intermediul campaniei, se pune la dispoziția tuturor expertiza medicilor dermatologi și metodele eficiente de protecție și auto-evaluare a alunițelor pentru depistarea timpurie a riscului de cancer de piele.
Platforma digitală aduce mai aproape de consumatori expertiza medicilor dermatologi în ceea ce privește expunerea responsabilă la soare. Vizitatorii vor găsi pe platformă conținut scris și video despre expunerea responsabilă la soare, soluții eficiente de protecție solară în funcție de fiecare nevoie a pielii, dar și metode de auto-evaluare a alunițelor pentru a descoperi leziuni suspecte.
Cu scopul de a atrage atenția încă și mai mult asupra acestei teme, Adela Popescu, Alex Dima, Amalia Enache, dr Mihaela Leventer, Melania Medeleanu și Vladimir Draghia s-au implicat într-un video manifest care vorbește despre pericolele expunerii neprotejate la soare.