[imagebrowser id=769]
In Romania, aproape un sfert dintre copiii cu varste de pana la 5 anisori se imbolnavesc anual de pneumonie. Situatia devine cu atat mai cutremuratoare cu cat privim datele statistice din care rezulta destul de limpede ca pneumonia reprezinta a treia cauza principala de deces in randul populatiei infantile.
Intrucat ne apropiem cu repeziciune de anotimpul racoros nu putem trece cu vederea debutul afectiunilor respiratorii. Cauzele, simptomele si mai ales tratamentul pneumoniei trebuie cunoscute bine de catre parinti pentru a putea evita un adevarat dezastru.
Debutul pneumoniei nu este intotdeauna brusc. De cele mai multe ori aceasta apare asemenea unei infectii respiratorii minore, cu putin rosu in gat si stare de tuse. Pe masura ce boala se agraveaza, starea de rau a copilului survine ca urmare a aparitiei starii de febra, dar si a unei tuse convulsive destul de puternice.
Infectarea cu streptococul Pneumoniae sau bacteria Mycoplasma pneumoniae pot aparea drept cauze pentru dezvoltarea pneumoniei bacteriene sau de tip viral. Bebelusii mai mici, cu varste de pana la 1 anisor pot dezvolta asa numita pneumonie de aspiratie.
Starea de tuse convulsiva ii sperie destul de tare pe parinti. Prezenta la medicul specialist trebuie sa se faca cu repeziciune intrucat pneumonia poate avansa brusc, simptomele putand agrava starea bebelusului.
Tusea, starea de voma si varsaturi, durerile de stomac, febra sunt doar cateva simptome asociate pneumoniei la copil.
Descoperirea pneumoniei se poate face prin intermediul auscultatiei pulmonare sau prin efectuarea unei radiografii pulmonare. In timpul auscultatiei pulmonare medicul va folosi stetoscopul pentru a depista eventualele zgomote respiratorii. In cazul in care suspiciunile medicului specialist indica o agravare a simptomelor acesta va recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare, o tehnica medicala rapida si deloc dureroasa. Efectuarea analizelor de specialitate este absolute obligatorie pentru a putea fi observat nivelul infectiei din organismul copilului. In asemenea cazuri cea mai importanta analiza de laborator este proteina C reactiva.
In urma anamnezei medicul va diagnostica starea copilului. Odata descoperita pneumonia la copil si in functie de gravitate, medicul va recomanda spitalizarea sau nu a copilului. In ambele situatii tratamentul injectabil cu antibiotice este obligatoriu pentru ca boala sa nu mai avanseze.
Pneumonia poate fi prevenita prin crearea unui mediu optim, evitarea grupurilor prea mari de copii, prin introducerea sa in colectivitate, dar si prin administrarea vaccinurilor homeopate.
sursa foto: buzzle.com si childinharmony.com