Poluarea nu afectează doar sănătatea, ci scurtează şi viaţa, spune Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi. Cei mai afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii tineri, mai ales cei care deja au probleme respiratorii. Cele mai poluate oraşe din ţară sunt Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Braşov.
În oraşe există mai multe surse de poluare: numărul maşinilor şi calitatea acestora, cele mai multe fiind vechi, calitatea şantierelor şi arderile din zona industrială.
„Sunt studii, măcar preliminare care arată că doar pentru particule mici, particule PM 2,5, o reducere a acestora la o pătrime, în Bucureşti spre exemplificare, ar creşte speranţa de viaţă cu cel puţin 2 ani. Aceste studii sunt făcute fără a lua în considerare alţi compuşi chimici, la fel de nocivi.
Este limpede că poluarea se traduce diferit prin compoziție și concentrație în diferite zone din țară, unde poluarea e și a aerului, e și apei, e și a solului.
Oamenii trebuie protejați. E clar că factorul de mediu agresiv diminuează speranța de viață. Măcar 2 ani se pierd cu actuală concentrație a PM2.5. Oamenii sunt bombardați zilnic cu substanțe poluante nemonitorizate de nimeni. Însă totul își pune amprenta însumat asupra noastră: ne simțim mai obosiți, mai bolnavi, mai slăbiți. Noi nu măsurăm ce trebuie însă organismul nostru le încasează!”, explică profesorul universitar Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook.