Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAis) lansează un nou tip de joacă urbană, destinată tuturor copiilor, indiferent de (diz)abilități. PopUP Răspiua este un spațiu de joacă polisenzorial mobil, încărcat de jucării unice, creative și incluzive, care pot fi desfășurate cu ușurință în spații publice și interioare.
În ultimele două weekenduri din octombrie sunt plănuite patru evenimente PopUP Răspiua — pe 21 și 22 octombrie se întâmplă în Parcul Circului, pe peluza mare dintre circ și lac, sâmbătă pe 28 în fața blocului Liric de la Parcul Cișmigiu, iar pe 29 la Muzeul Național de Artă Contemporană. Toate cele patru evenimente încep la ora 10:30 și se termină la ora 15, iar participarea este gratuită pentru toți copiii de 2-11 ani.
Spațiul mobil a fost deja primit cu bucurie de peste 100 de copii tipici, cu deficiențe de vedere, auz sau tulburări de spectru autist la evenimentul de lansare din Parcul Circului. „Labirintul de cazemate”, construit din plăci ușoare de diverse texturi, este o atracție pentru toate categoriile de vârstă, fie în sens exploratoriu, fie ca bază pentru jocuri dinamice de grup. Jucăriile care întregesc acest puzzle numit PopUP Răspiua îmbunătățesc și ele diverse abilități la joacă — de la calcularea și potrivirea formelor și volumelor sau dezvoltarea motricității până la colaborare creativă și reinventarea continuă a spațiului chiar de către copii.
Evenimentul poate fi urmărit online aici: https://www.facebook.com/events/142440823035278/
Pentru alte detalii, puteți suna la 07575AMAIS.
Evenimentul din Parcul Circului este organizat cu sprijinul Centrului Comunitar Tei și al Grupului de Inițiativă Civică Lacul Tei.
Evenimentul din Parcul Cișmigiu este organizat de Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu.
Evenimentul de la MNAC (intrarea 13 septembrie) este organizat cu sprijinul muzeului.
Răspiua este o inițiativă pe termen lung a echipei pluridisciplinare AMAis, una care vrea să acomodeze dreptul tuturor copiilor de a se juca — prin propunerea de locuri de joacă sau jucării senzoriale, prin itinerarea echipamentelor de joacă prin oraș, cultivarea spiritului empatic la copii și părinți sau advocay pentru accesibilizarea spațiului construit.