Foarte multe femei care merg regulat la sala, renunta imediat ce afla ca au ramas insarcinate. Sau invers, sunt femei care nu au facut niciodata sport si se apuca numai atunci cand afla ca asteapta un bebelus. Care abordare este cea corecta?
Un program obisnuit de exercitii aerobice poate fi benefic in timpul sarcinii, daca ai grija si faci sport in limita bunului simt. Daca obisnuiai sa faci sport si inainte de a ramane insarcinata, poti sa continui rutina obisnuita de lucru cat timp te simti bine. Sarcina nu este un moment prielnic ca sa efectuezi exercitii intense pentru care nu ai fost anterior antrenata. Daca apar orice fel de probleme, legate de sarcina, ia legatura cu medicul tau ginecolog.
Inainte sa incepi exercitiile fizice respecta cateva reguli generale:
- Incalzeste-te treptat si apoi opreste-te treptat din exercitiu;
- Evita orice exercitiu care ridica temperature corpului peste 38,1°C si ritmul cardiac peste 140 batai pe minut;
- Dupa luna a patra de sarcina nu face niciun exercitiu care va impune sa stai intinsa pe spate;
- Exercitiile aerobice cu impact mare pot pune prea mult accentul pe greutate, care incarca articulatiile. Treci la un program cu un impact mai redus.
- Exercitiile in apa sunt ideale pentru corpul care duce o sarcina. Asa ca poate gasesti prin apropierea casei o piscina care ofera cursuri de aerobica subacvatica.
- Nu forta prea tare. Daca ajungi sa fii atat de lipsita de suflu incat nu poti vorbi si lucra in acelasi timp, esti suprasolicitata. Redu viteza.
- Poarta haine confortabile si pantofi de sport potriviti. Poarta un sutien de sustinere in timp ce exersezi.