Mosul cel mai drag copiilor, pe nume Craciun este destul de batran, acesta nascandu-se acum cateva sute de ani.
Legenda lui Mos Craciun spune ca acesta se naste in fiecare anotimp rece si moare imediat dupa ziua lui de nastere. Cum bine stim, Mosul s-a nascut in apropierea Craciunului, in perioada in care ziua este cea mai mica, soarele nemaireusind sa lumineze foarte bine pamantul. Dupa ce acesta moare, soarele reapare in forta pe astra cereasca.
In fiecare seara de Craciun, Mosul vine pe la casele copiilor pentru a aduce cadouri micutilor, semn al bucuriei sarbatorilor de iarna. In timpurile mai inaintate, Mos Craciun aducea in locul jucariilor, mere, nuci sau bomboane copiilor.
Asa cum bine stim cu totii, Mos Craciun vine destul de departe, de la Polul Nord, o regiune plina de zapada si gheata curata, asemenea sufletelor celor mici. Pe inserat, Mosul isi umple desaga cu daruri si vine in tinuturi mai calde, acolo unde locuiesc copiii, dragi lui, fiind adus de o sanie trasa de reni care zboara pe cer. Mosul pandeste momentul ca micutii sa fie adormiti si paseste pe furis in casele lor, de regula prin horn sau pe fereastra si le lasa darurile langa bradul impodobit.
Bradul de Craciun
Un alt simbol al vestirii nasterii Domnului este bradul de Craciun. Impodobirea acestuia s-a facut in urma cu foarte multi ani, peste 1000 cu flori naturale si hartie colorata, dar si cu dulciuri si fructe. Astazi, bradutii de Craciun sunt impodobiti cu multe globulete frumos colorate, beteala, dulciuri, dar si cu luminite multicolore, semn al bucuriei crestine. Varful bradului se impodobeste cu o steluta semnificand steaua ce li s-a aratat celor trei magi ca semn al nasterii Domnului.