[imagebrowser id=281]Pozitia bebelusului inainte de nastere reprezinta un element esential pentru ca nasterea vaginala sa poata fi parcursa cu usurinta si fara prea multe riscuri.
In cazul in care bebelusul este pozitionat cu capul spre abdomenul mamei aceasta pozitie poarta denumirea de anterioara. In cazul in care acesta are ceafa asezata spre coloana mamei atunci pozitia se numeste posterioara.
In realitate, cea mai buna pozitie a bebelusului inainte de nastere este cea anterioara. In acest caz nasterea va fi mai usoara si mai rapida. In cazul pozitiei posterioare nasterea va dura putin mai mult, durerile din timpul travaliului sunt mult mai intense, iar necesitatea efectuarii unei epiziotomii este primordiala pentru ca bebelusul sa poata fi expulzat.
Cu toate ca pozitia anterioara este una dintre cele mai uzuale, se poate intampla ca bebelusul sa capete pozitia posterioara chiar inainte de nastere. De regula, pozitia posterioara a bebelusului se datoreaza stilului de viata al mamei, care petrece din ce in ce mai multe ore asezate pe scaun la serviciu. De aceea, in timpul sarcinii medicii recomanda ca gravida sa petreaca mai mult timp intinsa in asa fel incat bebelusul sa se poata aseza in pozitia cea mai corecta.
In cazul in care nu ai cum sa te odihnesti indestul si nu iti doresti ca bebelusul sa se aseze in pozitie posterioara poti incerca sa iti asezi pe scaun o perna pe care sa stai asezata. De asemenea, fereste-te de scaunele care iti tin genunchii prea ridicati. In cazul in care ai cum, incearca sa faci mai multa miscare, ia pauze cat mai dese . De asemenea, atunci cand ajungi acasa este bine sa incerci sa stai in „patru labe” cel putin 10 minute pe zi.
De asemenea, in cazul in care copilul este asezat cu capul in sus riscul este cu atat mai mare. Cea mai corecta pozitie de nastere este atunci cand bebelusul este asezat cu capul in jos, spre canalul de trecere. In cazul in care pozitia nu este tocmai corecta sau atunci cand medicii observa din punct de vedere ecografic ca bebelusul are prins in jurul gatului cordonul ombilical este recomandata nasterea prin cezariana, evitandu-se astfel riscul de sufocare sau de neoxigenare a creierului bebelusului.
Foto: http://pregnancy.maxupdates.tv / http://www.babyminestore.com