Una dintre intrebarile cele mai frecvente ale mamelor preocupate de alaptare este evident cea leagata de cea mai buna/usoara pozitie de alaptare?
In majoritatea materialelor despre alaptare sunt descrise diferite pozitii de alaptare, dar si recomandari precise pentru folosirea lor in diverse situatii. Raspunsul corect la intrebarea mamelor este ca nu exista o pozitie de alaptare anume care sa fie mai usoara sau mai buna decat altele.
Mama trebuie sa fie informata despre diferitele optiuni pe care le are, dar mai ales despre faptul ca secretul unei alaptari de succes din orice pozitie este atasarea corecta a guritei bebelusului la san. Ea poate invata asta atat la un curs prenatal despre alaptare, cat si in cadrul unei sedințe de consiliere de alaptare efectuata imediat dupa ce a nascut. Specialistul care va ajuta mama sa alapteze cu succes trebuie sa ii comunice deci cateva informatii esentiale despre alegerea pozitiilor de alaptare:
- Hranirea bebelusului cu lapte matern este la fel de importanta ca si confortul mamei – nicio pozitie de alaptare nu trebuie sa sacrifice confortul acesteia. Daca exista orice disconfort la alaptare este recomandat ca mama sa apeleze cat mai repede la ajutorul unui specialist care o va ajuta sa ajusteze pozitia pentru a fi eficienta si confortabila.
- Corpul fiecarei mame e diferit si fiecare bebelus e special – dimensiunea sanilor si dimensiunea bebelusului pot fi criterii importante pentru alegerea pozitiei de alaptare. E important de amintit ca atat corpul mamei, cat si al bebelusului, se modifica de mai multe ori in cursul primului an de la nastere. Astfel, e important ca mama sa cunoasca mai multe pozitii de alaptare dintre care sa aleaga pozitia potrivita in momentul respectiv.
- Odihna mamei e la fel de importanta ca si alaptarea bebelusului, astfel ca e bine ca orice mama sa gaseasca o pozitie de alaptare confortabila chiar si atunci cand doarme (si aici pozitia culcata pe o parte e preferata de multe mame care alapteaza bebelusul la cerere, conform recomandarilor OMS)
- Starea mamei imediat dupa nastere poate constitui un factor in alegerea unei pozitii de alaptare. Spre exemplu, unele mame care au nascut prin cezariana se simt mai confortabil atunci cand alapteaza din pozitia culcata, pe o parte, cel putin pana isi revin dupa operatie.
- Pe masura ce trece timpul, atat mama, cat si bebelusul vor capata experienta in alaptare, iar pozitia va fi aleasa in functie si de alti factori externi pe care nu i-ai fi luat in considerare initial -spre exemplu, mamele care isi poarta bebelusii in sisteme de babywearing invata rapid sa alapteze…din mers!
- Pentru a gasi o pozitie de alaptare potrivita e nevoie doar…de mama, de bebelus si de instruire corecta. Accesoriile de alaptare (ca pernele de alaptare, fotolii sau balansoare de alaptare) ajuta, insa nu sunt obligatorii pentru ca mama si bebelusul sa se bucure de o alaptare eficienta si confortabila.