Ingrediente:
· cca.1 kg de caise tari, nu foarte coapte
· 5 oua
· 5 linguri de pesmet alb
· 5 linguri de zahar
· 2 linguri de ulei
· un praf de sare
· esenta vanilie
· 1 plic zahar vanilat
· 2 plicuri de gelatina(2x10g)
· 500 g iaurt Lactag
· 75 g zahar pudra
· 1/2 cana de zahar
Timp de preparare: 120 minute
Dificultate: mediu
Numar portii: 15
Mod de preparare:
Se separa albusurile si se bat cu un praf de sare si apoi cu cele 5 linguri de zahar pana se intaresc. Separat galbenusurile se zdrobesc si se amesteca cu uleiul apoi le incorporam in albusuri. Se adauga esenta de vanilie apoi si pesmetul. Se amesteca bine apoi se lasa compozitia 5 minute sa se odihneasca dupa care se toarna intr-o forma rotunda tapetata cu hartie pentru copt. Se da la cuptor la temperatura potrivita cca. 20 de minute pana se rumeneste frumos. Se scoate din forma, se lasa sa se raceasca si se taie pe orizontala in 2 discuri egale.
Caisele spalate se taie in jumatati, se indeparteaza samburii apoi se dau in 2-3 clocote in 250 de ml de apa fiarta cu jumatatea de cana de zahar. Se scot caisele oparite, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca si sa se scurga intr-o strecuratoare.
Se mixeaza bine iaurtul Lactag cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana obtinem o compozitie pufoasa. Se hidrateaza gelatina in 100 ml apa rece apoi se topeste la bain marin si se adauga in fir subtire in iaurt.
Se aseaza un disc de blat in forma in care am copt blatul apoi turnam jumatate din compozitia de iaurt, asezam deasupra si celalalt disc, presam usor cu mana, apoi turnam iaurtul ramas. Deasupra decoram cu jumatati de caise asezate cu scobitura in jos. Se da la rece cel putin 2 ore apoi se desface forma si se trece prajitura pe platou.
Pofta buna!
Iti recomandam o alta reteta la fel de gustoasa: Tarta cu crema de ananas