Ingrediente:
- 1 kg faina
- 500 g zahar
- 150 g miere de albine
- 3 linguri rase de bicarbonat
- 4 oua
- 750 g capsuni sau fragi
- 500 g branza mascarpone
- 250 g miez de nuca, tocat
- smantana pentru servit
Mod de preparare:
- Se preancalzeste cuptorul. Se pune jumatate din cantitatea de zahar (250 g) intr-o cratita adanca si se da pe foc, sa se topeasca, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn. Se adauga mierea, apoi se amesteca pana se omogenizeaza si se obtine o pasta. Se da deoparte de pe foc. Se cerne faina si se adauga peste crema o lingura de faina, amestecand bine. Se adauga un ou si se amesteca. Se repeta, alternand faina cu ouale. Cand se termina ouale, se adauga restul de faina si se amesteca, pana se obtine un aluat omogen, care se poate intinde in foi.
- Pe o suprafata pudrata cu faina, se intind din acest aluat foi de cca 2-3 cm grosime. Se tapeteaza tava de cuptor cu hartie pergament. Se decupeaza foi de aluat pe dimensiunea tavii si se pun la cuptor pe rand, cate 5 minute fiecare. Nu se lasa mai mult de 5 minute, pentru ca se ard. Se pot obtine sase foi, care se lasa deoparte.
- Se pune restul de zahar intr-un castron. Se adauga branza mascarpone si nuca tocata si se amesteca. Folosind o treime din cantitatea de capsuni sau fragi, se face un piure de fructe, pasat cu furculita, care se amesteca in compozitie.
- Pe o folie de celofan curate se asaza un blat de aluat, apoi se unge cu un strat subtire de crema. Se continua cu straturi succesive de blat si crema pana se termina foile. Ultimul strat al prajiturii e format din blat. Se acopera prajitura cu celofan, apoi se preseaza cu ajutorul unei greutati (un fund de lemn). Se lasa o zi sa se odihneasca. Se taie a doua zi (dupa minim 24 ore) si se serveste ornata cu fructele proaspete ramase si cu smantana.