Ingrediente pentru 15-16 prajiturele:
- 2 cesti fulgi de ovaz (fara adaos de zahar)
- 3 linguri de merisoare uscate
- 2 linguri de unt nesarat
- o lingura de miere de albine (pentru copii de peste un an)
- un varf de lingurita de praf de copt
- un praf de sare
- optional, un praf de scortisoara
Timp de preparare: 20 de minute
Mod de preparare:
Ovazul este unul dintre primele alimente recomandate atunci cand incepi diversificarea. Are un risc alergenic scazut, este foarte bogat in antioxidanti si in plus este un laxativ natural, prevenind constipatia, problema des intalnita atunci cand incepi diversificarea. Ovazul este si un aliment foarte satios si contine un compus (betaglocan) care are efect antibacterian si antifungic. Prajiturele cu ovaz si merisoare constituie nu numai un desert sanatos, ci il si feresc pe cel mic de infectiile urinare, gratie acidului quinic continut de merisoare. In plus, merisoarele sunt bogate in vitaminele A, B, C, E, dar si in minerale.
Mod de pregatire:
Preincalzeste cuptorul si tapeteaza o tava mare cu foaie de copt.
Pune intr-un vas fulgii de ovaz, praful de copt, iar in mijloc, adauga untul si mierea de albine (doar daca cel mic a implinit deja un an). Adauga apoi merisoarele. Incalzeste un ibric cu apa pana aproape de punctul de fierbere, fara sa lasi insa sa dea in clocot, apoi adauga apa fierbinte, putin cate putin, amestecand compozitia cu o spatula, pana cand fulgii de ovaz se umfla si devin lipiciosi. Mai amesteca o data compozitia, cu mainile ude si adauga si scortisoara, daca celui mic ii place gustul.
Cu ajutorul unei linguri, ia din aceasta compozitie si modeleaza intr-o forma rotunda, ca de fursec. Asaza prajiturelele astfel modelate la distanta de 10-15 cm. Lasa prajiturelele la cuptor timp de 15 minute, pe hartia de copt, pana cand marginile se rumenesc, iar mijlocul devine nelipicios. Scoate apoi prajiturelele pe farfurie si lasa-le sa se raceasca. Pe masura ce se racesc, prajiturelele devin crocante. Daca nu le consumi imediat (desi e greu de crezut), le poti pastra inchise intr-un vas etans. Daca nu ai la indemana merisoare, poti folosi alte fructe uscate, precum caise, foarte bogate in fier si vitamine.