Gustarile frecvente constand din prajituri si biscuiti cresc riscul de cancer uterin, avertizeaza oameni de stiinta de la Institutul Karolinska din Suedia.
Astfel, in cazul femeilor care se rasfata cu astfel de produse de doua-trei ori pe saptamana, riscul de a face cancer uterin este cu 33% mai mare, iar, la o frecventa ce depaseste trei ori pe saptamana riscul creste la 42%, potrivit The Daily Mail.
Pentru a identifica o relatie intre alimentele dulci si cancerul de uter, cercetatorii au studiat datele a mii de femei, care din 1987 pana in 1990 au fost chestionate cu privire la regimul lor alimentar, stilul de viata, greutate si starea generala de sanatate. Dupa scurgerea unui deceniu, femeile care au supravietuit au fost supuse unui nou chestionar despre dieta.
Din cele 61 226 de femei care au participat la studiu, la 729 s-a constatat cancer. S-a dovedit ca marmelada, ciocolata si dulceata nu au avut niciun rol in dezvoltarea cancerului, ceea ce nu se poate spune despre prajituri si alte fainoase dulci.
Intre altele, in cazul femeilor care au consumat mai mult de 35 de grame de zahar (aproximativ sapte lingurite) pe zi, riscul de cancer a fost cu 36% mai mare. Este posibil – explica expertii – ca zaharul declanseaza eliberarea insulinei, care stimuleaza cresterea activa a celulelor in endometru. De asemenea, el poate ridica nivelul de estrogen, declansand o crestere necontrolata a celulelor, iar aceasta este caracteristica principala a cancerului, precizeaza modista.ro. Riscul creste odata cu varsta, cu luarea in greutate si in cazurile in care mama a suferit de o afectiune similara. Nasterea unui copil reduce, in schimb, riscul de cancer uterin.