Daca cel mic este hranit cu biberonul, ai grija sa il pregatesti cu apa calda, insa intotdeauna testeaza-l inainte de a-l oferi celui mic, pentru a te asigura ca nu este fierbinte pentru bebe. Cea mai buna metoda ramane cea clasica, in care torni cateva picaturi pe incheietura.
Aseaza-l pe cel mic in pozitia de alaptare – Pozitioneaza-l cumva semi-vertical si sustine-i capul. Niciodata nu alapta bebelusul in pozitie intins pe spate, doarece laptele poate ajunge in urechea medie si poate conduce catre infectii. Asigura-te ca laptele cuprinde intreaga tetina, astfel incat sa nu existe riscul ca cel mic sa nu inghita aer.
Fii atenta la cantitati – Medicul pediatru te va intreba, cel mai probabil, cat mananca cel mic, asadar fi pregatita sa poti raspunde acestei intrebari. In primele saptamani, cel mic probabil ca va papa aproximativ 60 ml la fiecare masa, si va manca la fiecare 2-3 ore. Este bine sa il hranesti pe cel mic la cerere si daca este entuziast si termina tot laptele, ofera-i mai mult.
Regurgitare – Atunci cand inghit aer, bebelusii devin foarte mororcanosi si plang. Se intampla aceasta mai degraba cu bebelusii hraniti cu biberonul, deoarece inghit mai mult aer cand sunt hraniti. Pentru a preveni un stomacel plin cu aer, faceti raga cat mai des, chiar si dupa o masa de 30 ml de lapte. Daca nu ragaie dupa cateva minute de incercari, continuati cu masa. Iata cateva dintre cele mai bune pozitii pentru ragait:
- Pe umar: Plaseaza bebelusul in pozitie verticala, paralel cu umarul tau si bate-l usor pe spate;
- In poala: Plaseaza-l pe cel mic in fundulet, la tine in brate, usor aplecat in fata si bate-l pe spate;
- Intins: Plaseaza bebelusul pe burta si mangaie-l pe spate.
sursa foto: www.kidspot.com.au