Un nou studiu a demonstrat faptul ca nou-nascutii prematuri au nevoie de un limbaj zilnic cu 100 de cuvinte in plus fata de cel adresat unui nou-nascut la termen. Astfel, la varsta de 18 luni, daca au fost expusi la o comunicare mai activa, acestia isi vor fi dezvoltat abilitatile de limbaj.
Se stie de zeci de ani ca micutii care nu au fost expusi unei comunicari active si care s-au dezvoltat intr-un mediu in care adultii nu le-au prea vorbit, ei vor creste si vor avea de suferit in ceea ce priveste intarzierile de limbaj. Medicii neonatologi sustin ca micutii prematuri care sunt tinuti o vreme la incubatoarele din sectia specifica, sunt mai expusi la sunetele produse de catre masinariile si monitoarele de ultima generatie, decat la auzul vocii unui adult.
O echipa de neonatologi a realizat un studiu de caz pe 36 de prematuri. Cercetatorii au plasat o aparatura care a inregistrat si analizat conversatiile si sunetele de pe fundal. Inregistrarile au fost facute pe copiii prematuri care s-au nascut in saptamana 32 de sarcina, si apoi pe cei nascuti in saptamana 36 de sarcina. Cand bebelusii au fost testati la 7 si 18 luni dupa nastere, s-a dovedit ca cei expusi la peste 100 de cuvinte in plus pe ora, in primele saptamani din viata, au dezvoltat o crestere a abilitatii de limbaj mai tarziu.
Astfel incat aceasta crestere a reprezentat practic o dezvoltare cu 2% in limbajul de la varsta de 18 luni. Parintii sunt incurajati sa le vorbeasca mult prematurilor lor chiar si cand sunt in sala de neonatologie, pentru a evita o intarziere in dezvoltarea limbajului.
Sa adaugi un plus de 100 de cuvinte la limbajul tau zilnic nu este foarte complicat. Repeta cuvinte de alint, canta-i cantecele de leagan, povesteste-i cum a fost ziua ta, discuta planuri de viitor, discuta chiar si despre vreme, de ce nu?
Medicii sustin ca studiile au relevat si faptul ca bebelusii nascuti prematur raspund auditiv la vocea mamelor lor. Vei observa ca se intampla asta cand ii vei vedea reactiile la aparitia ta versus a unei asistente din salonul de neonatologie.
In felul acesta, studiul intareste si demonstreaza totodata impactul puternic pe care il are vizita parintilor la neonatologie, asupra dezvoltarii ulterioare a micutului. In mod evident, parintii pot face fata cu dificultate unui program full-time la neonatologie, cu atat mai mult cu cat au si copiii mai mari de care trebuie sa aiba grija. Dar avand la baza si descoperirea conform careia grija in stilul Kangur are un aport considerabil in dezvoltarea copilului (contactul piele pe piele), parintii de prematuri pot face un efort in a fi prezenti.