Chiar daca ne este destul de greu sa credem, cifrele sunt de-a dreptul ingrijoratoare: aproximativ 20.000 de copii se nasc anual in Romania prematur. Sansele de supravietuire se datoreaza in mare parte grijei mamei si unei ingrijiri corespunzatoare. De asemenea, nu trebuie sa excludem campania „Sansa la viata, sansa la noi amintiri”care a avut drept scop strangerea de fonduri in vederea echiparii unor spitale pentru copii.
Pentru a putea fi declarat imatur, un copil va trebui sa se nasca inainte de varsta gestationala de 37 de saptamani. Starea de prematuritate este data de dezvoltarea insuficienta a organelor interne, in mod special al sistemului pulmonar. In acest fel, capacitatea celui mic de a se raporta la noul mediu este destul de redusa.
Daca bebelusul se naste cu mult inaintea acestei varste, ii va fi foarte greu sa se adapteze in fata nevoilor noului mediu extrauterin, iar sansele de supravietuire vor fi din ce in ce mai reduse. De asemenea, riscul de a ramane cu o serie de sechele este destul de crescut.
Potrivit specialistilor, un copil nascut prematur se confrunta in special cu fenomenul de detresa respiratorie severa, ca urmare a unei insuficiente dezvoltari pulmonare. De aceea, ventilatia oscilatorie cu frecventa destul de inalta va deveni un sprijin mai ales pentru bebelusii care au o greutate scazuta in momentul nasterii. In acest fel, sansele de supravietuire ale unui bebelus cu plamanii imaturi ca urmare a unei greutati destul de mici cresc destul de mult.
HFOV sau sistemul de ventilare cu frecventa inalta ajuta atunci cand schimbul gazos se face in curente mai mici, favorizand o minimizare a presiunii vasculare pulmonare, in acest fel lichidul de la nivelul membranei alveolo-capilare nu va fi pierdut.