Chiar daca analizele primului sau celui de-al doilea trimestru de sarcina nu includ anumite investigatii particulare, uneori efectuarea acestora se poate impune cu precadere. De aceea, pe langa lista de analize obligatorii in sarcina exista o alta serie la fel de importanta, dar care nu se poate impune decat in cazuri exceptionale, mai ales pentru verificarea evolutiei fetale. Una dintre ele ar putea fi amniocenteza care ne poate confirma anumite aspecte legate de sanatatea, dar si de dezvoltarea corecta a bebelusului in mediul intrauterin.
Uneori, multe mamici sunt speriate la gandul ca vor trebui sa faca o astfel de analiza. Cu toate acestea, amniocenteza consta in prelevarea unei mostre de lichid amniotic din uter. Efectuarea analizei se poate impune atunci cand pot exista anumite suspiciuni de nastere a unui copil cu un anumit tip de malformatie genetica. De aceea, amniocenteza ne va ajuta sa depistam Sindromul Down, fibroza chistica, boala Tay-Sachs, trisomia 18, trisomia 13, spina bifida, anencefalia sau malformatii de tub neural, precum si un anumit grad de infectare a fatului cu un anumit virus nociv sanatatii acestuia, chiar si dupa nastere.
Efectuarea amniocentezei va poate oferi informatiile cele mai sigure despre dezvoltarea corecta a bebelusului in mediul intrauterin. Dupa efectuarea acestui test vom putea cunoaste intr-o proportie destul de mare daca fatul se va naste sau nu cu un anumit tip de malformatie genetica.
Chiar si asa, amniocenteza va putea fi facuta abia in saptamanile 15 si 24 de sarcina. Intr-un cuvant, aceasta se va efectua dupa trecerea intervalului admis pentru intreruperea unei sarcini. In cazul in care se va depista o anumita anomalie genetica sau cromozomiala se va putea solicita la cerere stoparea sarcinii din evolutie in asa fel incat sanatatea psihica a mamei sa nu fie pusa in pericol dupa nasterea unui bebelus cu probleme.
In Romania, pe langa analizele obligatorii si ecografiile 3D si 4D, multe mamici solicita sa efectueze o astfel de investigatie, chiar si la costuri destul de mari (peste 2000 lei) pentru a putea fi sigure de sanatatea bebelusului.