Pe parcursul celor noua luni de sarcina, aproape toate mamicile isi doresc sa intre intr-o cutie sterila, in care microbii sa nu isi faca aparitia. Ne spalam pe maini de trei-patru ori mai mult decat inainte, nu ne mai jucam cu animalutele noastre preferate, nu mai mancam fructe murdare, nu ne mai alimentam de la patiseriile din coltul strazii. Chiar si asa se poate intampla ca micutul sa se nasca cu ceva probleme de sanatate si uneori chiar si cu alergii.
Potrivit unui studiu realizat recent in Germania s-a incercat sa se demonstreze ca prezenta microbilor in mediul unei femei insarcinate ii poate pazi pe bebelusii din burtica de eventualele alergii de dupa nastere, facandu-i mai rezistenti si mai imuni in fata unor posibile astfel de alergii.
Studiul a incercat sa faca o comparatie intre copiii nascuti la tara si cei nascuti la oras. Potrivit lor, cei nascuti la tara traiesc si s-au dezvoltat intr-un mediu mai expus microbilor decat cei de la oras si, cu toate acestea, au mai putine „sanse” de a se imbolnavi sau de a dezvolta anumite tipuri de alergii. Daca mama este mai expusa microbilor inca de cand este insarcinata, asemenea mediului de la tara, se poate spune ca exista mai multe sanse ca bebelusii sa se nasca sanatosi, fara a suferi ulterior de eventuale alergii, capatand astfel imunitatea si rezistenta organica de care are nevoie.
Cercetatorii germani sunt de parere ca daca micutii sunt expusi la un mediu microbian inca de cand sunt mai mici, de la cele mai fragede varste, dar si de cand se dezvoltau in burtica, au mai multe sanse sa isi invete organismul sa lupte impotriva microbilor si a diverselor afectiuni generate de acestia. Astfel, vor reusi sa dobandeasca imunitate si vor fi capabili sa lupte impotriva oricarui factor alergen mai putenica capabil sa le modifice echilibrul alergen.
Chiar si asa, mamicile nu trebuie sa exagereze. Sa nu intelegem afirmatiile din studiu altfel decat este cazul. Daca mamicile se vor expune unui mediu microbian mai puternic isi pot imbolnavi bebelusii generand infectii destul de nocive sanatatii lor. Ceea ce vor sa afirme specialistii germani este ca o „cocolosire” prea mare a celor mici nu va genera numai lucruri pozitive, ci si negative atat inainte de nastere, cat si dupa. A incerca sa te feresti de orice mica urma de praf sau murdarie si a te spala pe maini din cinci in cinci minute inseamna a-ti creste bebelusul intr-un mediu de „puf”, in detrimentul sanatatii lui. Tot astfel si dupa nastere parintii sunt tentati sa exagereze din cauza grijei pe care le-o poarta.