[imagebrowser id=470]Prima alaptare a nou-nascutului reprezinta un eveniment destul de neindemanatic pentru proaspata mamica.
De regula, prima alaptare a nou-nascutului se petrece in timpul in care aceasta este spitalizata in maternitate. Indiferent de metoda aleasa de spital – fie ca nou-nascutul este asezat in camera mamei, fie in salonul de nou-nascuti, proaspata mamica va primi indrumarile necesare.
Cadrele medicale din maternitate ii vor arata mamei cum anume va trebui sa procedeze pentru a-si alapta nou-nascutul. Chiar daca nu pare o procedura atat de complicata, proaspetele mamici isi vor da seama ca nu vor putea face fata cu usurinta unui astfel de moment, avand nevoie de un ajutor de specialitate. De cele mai multe ori, asistentele care se ocupa de ingrijirea nou-nascutului pe timpul sederii acestuia in maternitate ii vor arata mamei cum anume sa procedeze pentru a-l hrani.
Cu toate ca lactatia poate surveni chiar si la cateva zile dupa momentul nasterii (in mod special in cazul nasterii prin cezariana), mamica este sfatuita sa isi puna nou-nascutul la san ori de cate ori acesta plange. In acest mod, nou-nascutului i se vor forma deprinderile necesare suptului, iar sanul mamei va fi stimulat pentru a produce lapte. Pot exista situatii in care proaspetele mamici sa fie sfatuite sa foloseasca pompa electrica de san, in acest mod stimulandu-se si mai bine lactatia.
Cu ocazia primei alaptari, legatura dintre mama si copil este una destul de puternica. Protectia pe care i-o ofera mama prin asezarea nou-nascutului la san este unica. Prin mirosul pielii mamei, nou-nascutul se va linisti, cunoscand de fapt ca persoana care i-a dat nastere este cea care il tine in brate in aceste momente. Nici mama nu trece neobservata. Prima alaptare a nou-nascutului ii va intari sentimentul matern, creandu-se o legatura atat de stransa intre cei doi incat nimic nu ii va mai putea separa.
Foto: http://www.qbebe.ro / http://www.bebemagia.ro