Prima intalnire cu nou-nascutul reprezinta, poate, cel mai pretios lucru care i se poate intampla proaspetei mamici, un moment asteptat pe toata perioada celor noua luni de sarcina.
Pentru cei mai multi, prima intalnire cu nou-nascutul este identificata a fi primul episod de tandrete, o mangaiere imensa, o apropiere trupeasca si psihica fara margini. Este momentul in care mama ia cunostinta cu formele fizice ale nou-nascutului, momentul primei mangaieri, al primului alint, al primei alaptari…
Prima intalnire cu nou-nascutul are loc imediat dupa venirea acestuia pe lume. In ultima perioada, atat nasterile naturale, cat si nasterea prin cezariana pot permite contactul mamei cu puiul sau chiar imediat dupa nastere, mama urandu-i in acest fel „bun venit pe lume!”. Anestezia epidurala efectuata in timpul cezarienei permite ca mama sa ramana treaza pe tot parcursul interventiei chirurgicale, asteptandu-si cu nerabdare puiul. Micutul va fi pus la sanul mamei cateva minute, intarindu-se in acest fel legatura materna.
Chiar daca lactatia apare putin mai tarziu este important ca nou-nascutul sa fie pus la san, chiar si numai pentru apropierea fizica dintre cei doi. Tocmai de aceea, tot mai multe mamici iau atitudine si doresc sa isi ingrijeasca micutul inca din primele sale clipe de viata, solicitandu-le medicilor sa petreaca primele clipe in acelasi salon al maternitatii impreuna cu acesta. In aceste situatii, cadrele medicale specializate nu vor lasa mamica singura, oferindu-i sprijinul in tot ceea ce are nevoie pentru ca nou-nascutul sa fie ingrijit corespunzator.
Potrivit studiilor s-a reusit sa se demonstreze faptul ca legatura dintre mama si nou-nascut este atat de puternica incat mama va fi capabila sa ii interpreteze plansul inca din primele sale clipe de viata. De asemenea, plansul micutului va reusi sa creasca nivelul hormonal al mamei, responsabil cu producerea laptelui matern.
Pot exista situatii in care, din anumite motive medicale, mama sa nu poata intra in contact imediat cu nou-nascutul. In aceasta situatie, tatal va putea suplini la fel de bine nevoia materna a micutului, ingrijindu-l corect si oferindu-i dragostea de care are nevoie pentru a se putea acomoda cu cerintele mediului exterior.