[imagebrowser id=1267]Prima luna de sarcina reprezinta si momentul in care organismul tau trece printr-o serie intreaga de schimbari, atat de ordin fizic, cat si hormonal.
Pentru ca femeia sa poata afla data nasterii, medicii calculeaza prima luna de sarcina din momentul primei zile de sangerare a ciclului menstrual. Pana in momentul ovulatiei nu se considera ca sunteti insarcinata intrucat fecundarea ovulului de catre spermatozoid nu s-a produs. Cu toate acestea, cele 14 zile sunt luate in calcul de catre medici atunci cand doresc sa stabileasca data nasterii.
Asadar, conceperea bebelusului are loc odata cu momentul ovulatiei. In cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile, de obicei ovulatia se va produce in ziua a 14-a, calculata din momentul primei zile de sangerare. In momentul in care spermatozoidul intalneste ovulul organismul mamei trece printr-o serie de schimbari de ordin fizic si hormonal, necesare pentru ca bebelusul sa se poata dezvolta in pantecul mamei fara nicio problema.
Din momentul fecundarii in tubul Fallopian ovulul isi incepe drumul sau catre uter, reusind ca in prima saptamana sa se fixeze pe peretii uterini. Bebelusul va avea 0,1-0,2 mm, fiind destul de mic, insa va reusi sa produca o serie de schimbari hormonale care anunta, de fapt, sarcina. In prima luna de sarcina se formeaza cilii chorionici.
Asa cum aminteam, prima luna de sarcina determina o serie de schimbari pentru mama. Odata prins pe peretii uterini se vor produce o serie de reactii, ceea ce ii va da mamei de veste ca este insarcinata. Spre sfarsitul primei luni de sarcina femeia va avea greturi, varsaturi, de obicei matinale. Va putea dezvolta sensibilitate la mirosuri, va trece printr-o stare de somnolenta neobisnuita. Sanii isi vor mari volumul, vor deveni mai sensibili la atingere. De aseemenea, menstra lunara nu se va mai produce, fiind poate, primul semn in viata de mamica.