[imagebrowser id=1410]Nou-nascutul este o fiinta atat de plapanda si sensibila, incat proaspetilor parinti parca le este si teama sa il atinga.
Intr-adevar, nou-nascutul necesita o ingrijire speciala, mai ales in primele clipe de viata, avand o serie intreaga de nevoi pe care nu le poate comunica celor mari prin viu grai intrucat va trece suficient de mult timp pana atunci cand va invata deprinderile limbajului.
Prima saptamana cu nou-nascutul poate parea destul de obositoare pentru proaspata mamica care nu va cunoaste cum anume sa se comporte si nici macar cum sa ii raspunda nevoilor sale. Chiar si asa, indrumarile primite din maternitate sunt binevenite, fiind necesar ca sfaturile medicilor ori personalului maternitatii sa poata fi pus in practica ori de cate ori apare cate o problema.
Iata cu ce te poti confrunta in prima saptamana de viata a nou-nascutului:
- De cate ori va trebui sa ii fac baie nou-nascutului si cat anume sa mai astept? Aceasta pare a fi una dintre cele mai frecvente intrebari legate de ingrijirea nou-nascutului. Este bine sa astepti pana la caderea bontului ombilical si abia atunci sa il imbaiezi. De obicei, se recomanda ca bebelusul sa fie spalat o singura data pe zi, seara, inainte de culcare.
- Cand ii cade buricul? Potrivit medicilor, bontul ombilical se va desprinde de pe abdomenul micutului la numai 7-10 zile de la nastere. Va trebui sa fii atenta si sa remarci orice schimbare ar putea aparea.
- Cat este de important sa masam nou-nascutul? Masajul nou-nascutului se va face seara, inainte de culcare, dupa baita. Acesta are drept efect relaxarea puiului de om, ajutandu-l sa se odihneasca mai bine in timpul somnului.
- Putem vorbi cu nou-nascutul? Ei bine, comunicarea cu nou-nascutul va trebui sa se faca inca de cand acesta se afla in burtica. Cu atat mai mult acum, comunicarea este obligatorie.
- Ce inseamna icterul si cat de periculos este? Icterul nou-nascutului este una dintre starile fiziologice ale organismului, fiind datorate excesului de bilirubina secretat de organism in viata intrauterina. In tot acest timp, organismul se lupta sa o elimine. Icterul este una dintre starile normale, prin care, mai mult ca sigur trec aproape toti bebelusii. Durata icterului este cuprinsa intre 2 si 30 de zile, in cazul in care starile persista este indicat sa va adresati medicului specialist.
- Cand sa fac prima vizita la medic? De obicei, orice nou-nascut este vizitat de catre medic. In primele zile de viata, medicul de familie ajunge in casa nou-nascutului pentru a evalua starea acestuia de sanatate si pentru a oferi recomandari parintilor cu privire la cresterea si ingrijirea sa.
- Cat de des mananca un nou-nascut? Numarul meselor este destul de mare. De obicei, micutului i se va face foame la un interval de circa 3 ore.
- Cat doarme un nou-nascut? Un nou-nascut doarme mai mult decat sta treaz. Se va trezi doar sa manance, avand reprize scurte de joaca.