Astepti de noua luni aceasta zi, iar acum in sfarsit urmeaza sa iti cunosti bebelusul. Dar precum multi alti proaspeti parinti, este posibil sa nu ai inca o idee foarte clara despre cum va arata bebe. Te intrebi cum va fi? Citeste mai departe.
Cel mai probabil inainte de a naste, te vei gandi ca vei avea un bebelus robust, dar in realitate, trebuie sa stii ca nou-nascutii sunt foarte mici, iar imediat dupa nastere, sunt doar niste creaturi umede cu o culoare ciudata. De multe ori, capul este deformat din cauza trecerii prin canalul de nastere, dar nu te speria, este ceva temporar – capul isi va relua forma rotunda in cateva zile.
Pe de alta parte te va surprinde faptul ca bebelusul va avea un cap mare comparativ cu restul corpului, dar si pozitia sa chircita, deoarece in uter a stat foarte inghesuit. Dupa noua luni petrecute in interiorul tau, toate acestea sunt perfect normale si vei vedea ca pe masura ce va creste, membrele sale se vor indrepta. Vei mai observa totodata si micutele degete de la maini si de la picioare, dar si unghiile atat de subtiri si fine, precum o coala de hartie cerata, dar uneori prea lungi.
Pielea bebelusului va avea diferite nuante, de la rosu, roz sau chiar purpuriu la inceput. Unii bebelusi se nasc acoperiti de vernix – substanta care i-a protejat in interiorul uterului. Aceasta substanta se spala odata cu prima baita a micutului. Alti bebelusi se nasc cu foarte multe cute, iar cei prematuri au o piele fina si aproape transparenta.
Aparitia iritatiilor sau unor puncte sau pete sunt caracteristici destul de des intalnite la nou-nascuti. Acestea trec in cateva zile, iar pielea se curata. Medicul il va examina pe bebe in primele 12-24 de ore pentru a se asigura ca iritatia este doar o reactie normala si nimic mai mult.
Felul in care arata cel mic se va schimba foarte mult in urmatoarele saptamani, pe masura ce creste. Membrele se vor extinde, tonul pielii se va schimba iar petele vor disparea.
Testele nou-nascutului
Imediat dupa nastere, nou-nascutul va fi evaluat cu scorul Apgar, pentru a determina starea de sanatate. Aceasta rutina masoara raspunsul bebelusului la semnele vitale. Sunt verificati cinci factori: bataile inimii, respiratia, culoarea, activitatea musculara, grimasele.
Bebelusul primeste intre 0 si 2 puncte pentru fiecare categorie, iar totalul reprezinta scorul Apgar. Evaluarea are loc dupa 1 minut si apoi dupa alte cinci minute. Aceste teste se realizeaza mai ales pentru a determina daca bebelusul poate respira. Un scor intre 7 si 10 este considerat normal, si daca bebelusul tau primeste aceasta nota inseamna ca nu se vor lua masuri extra, insa un scor mai mic poate insemna un motiv de ingrijorare si poate determina medicul sa ia masuri speciale cum ar fi, cel mai probabil sa intubeze bebelusul.
Bebelusul va mai trece prin cateva proceduri rapide, precum:
- Curatarea canalelor nazale
- Masurarea greutatii, inaltimii si curcumferintei capului
- I se vor pune picaturi in ochi pentru a preveni infectia