Cand vine pe lume pare neajutorat, dar in scurt timp, bebelusul tau face progrese uimitoare. Pana la varsta de 3 luni este deja un omulet in miniatura. Uite cum se dezvolta bebe.
In primele zile dupa nastere, bebelusul tau vede la o distanta de 20-25 cm. Practic, natura l-a inzestrat cu simturile de care are nevoie pentru a descoperi sursa de hrana, iar mami e mereu aproape, gata sa il alapteze.
Nou-nascutul este fascinat de fata ta si te studiaza intens, iti recunoaste vocea si percepe schimbarile de lumina. Specialistii spun ca cel mai dezvoltat simt al bebelusului imediat dupa nastere este mirosul, care il ajuta sa diferentieze propria mama de altele.
Pumnii micutului tau sunt bine stransi si vor mai ramane asa cateva zile bune. Daca reusesti sa strecori un deget vei observa ca micutul te va apuca foarte puternic si nu-ti va mai da drumul. Asta pentru ca reflexele lui sunt foarte puternice imediat dupa nastere. Inclusiv reflexul de mers este prezent in primele zile saptamani dupa nastere. Daca tii bebelusul in brate pe verticala, aproape de o suprafata, vei observa cu uimire ca tinde sa paseasca. Va pierde totusi acest reflex in urmatoarea perioada, pentru a (re)invata sa mearga abia spre sfarsitul primului an de viata, cand are abilitatile de coordonare necesare si musculatura suficient de dezvoltata, pentru a-i sustine greutatea.
La o luna este fascinat de manutele lui in miscare si incearca deja sa prinda obiecte care i se perinda prin fata ochilor, fara succes inca, pentru ca nu poate aprecia suficient distantele si nici nu stapaneste coordonarea ochi-mana.
Mirosurile ii atrag atentia – daca sunt prea puternice si il deranjeaza, vei observa ca intoarce capul in directia opusa sau ca incepe sa planga. Deja stie ca mami si tati au grija sa inlature repede sursa de disconfort si foloseste plansul (in diferite tonuri si pe diferite volume) pentru a comunica ceea ce doreste.
La 3 luni, deja bebelusul tau a progresat semnificativ – isi sustine singur capul si il intoarce, priveste in directia in care aude zgomote, reactioneaza cand i se vorbeste, se uita atent la tot ce il inconjoara si te priveste cu interes cand intri in camera, gusta cam tot ce se afla prin preajma si este fascinat de miscare, inclusiv de cea a propriilor maini si picioare. Poate strange si desface pumnul voit, nu ca reflex, poate apuca obiecte in maini (pe care si le va duce cel mai adesea in gurita), si daca il iei in brate, te rasfata trecandu-si manutele peste fata ta. Te va topi insa cu zambetele lui – pe primul il va schita ca raspuns la mimica ta, dar in a treia luna de viata iti va darui asa-numitul zambet social, pe care il va exersa din ce in ce mai des, dupa ce va descoperi ce reactii de incantare produce acest simplu gest pe fetele celor care ii sunt aproape.
Aceasta este perioada in care postura de Sfinx este adoptata de cateva ori pe zi, cu bebelusul ridicandu-si capul si sustinand greutatea trunchiului pe antebrate. De aici, pana la rostogolirile pe burta si pe spate nu mai e cale lunga…