Nu degeaba mamicile se tem de inceperea diversificarii. Introducerea alimentelor solide in meniul bebelusului se poate dovedi o provocare – cel mic poate sa le respinga sau poate avea anumite reactii de intoleranta sau chiar alergie. Ce e bine sa stii cand te pregatesti sa introduci primele alimente solide in meniul bebelusului tau.
Cu fiecare aliment nou pe care i-l oferi, tu testezi maturitatea sistemului digestiv si il ajuti pe bebe sa isi extinda repertoriul de gusturi. Unele alimente se pot dovedi nepotrivite pentru bebelusul tau si ii pot provoca gaze, constipatie sau chiar episoade diareice si voma.
Tocmai de aceea specialistii te sfatuiesc sa astepti 4 zile inainte de a introduce vreun aliment nou in meniu, pentru a putea avea timp sa observi eventuale reactii alergice. Perioada de testare trebuie extinsa daca in familie aveti cazuri de alergii sau probleme digestive sau daca bebelusul a avut o infectie spitaliceasca ce a necesitat un tratament cu antibiotice. Asta pentru ca tratamentele antibiotice, chiar administrate impreuna cu un probiotic, distrug flora intestinala benefica si pot produce dereglari de tranzit intestinal si digestie.
Cu ce incepi
Medicii recomanda ca printre primele alimente solide sa se numere orezul, meiul, cartofii dulci, mere si pere coapte, avocado si banane. Si dovlecelul este un bun aliment pentru inceperea diversificarii, dar este posibil ca unora dintre copii sa le provoace alegii, ca si alte fructe si legume cu seminte mici.
Cu moderatie
Unele alimente, desi foarte bogat nutritionale si benefice pentru bebelus, ii pot provoca gaze. Urmareste ce reactii are cel mic atunci cand ii dai fasole, mazare, linte, broccoli, varza, conopida.
De ce sa te feresti
Laptele de vaca este unul dintre cele mai puternic alergenice alimente – el trebuie introdus abia dupa primul an (ba unii specialisti recomanda sa nu se foloseasca lapte de vaca in meniul bebelusului pana la cea de-a doua aniversare).
Stai departe si de albusul de ou (atentie, proteina din albus de ou intra si in compozitia anumitor vaccinuri!), de peste, nuci, alune, seminte, soia, capsuni si grau (foarte multi copii sufera de intoleranta la gluten, care, nedepistata la timp, poate produce dezechilibre nutritionale grave, afectat sanatatea sistemului digestiv).