Primele clipe din viata unui bebelus nu sunt intotdeauna cele mai frumoase, micutul trebuind sa se adapteze schimbarilor de mediu.
Nasterea nu reprezinta pentru bebelus o mare usurare intrucat acesta are senzatia despartirii de mama in mod definitiv. Imediat dupa nastere, bebelusul se simte singur, izolat, intr-o lume pe care n-o cunoaste. In plus, acesta isi schimba pozitia din uterul mamei, sta intins pe spate, simte lumina, zgomotele facute de o multime de persoane din jurul sau, este consultat de multi medici si nu se mai gaseste intr-un mediu umed, asa cum era in uterul mamei inconjurat de lichidul amniotic.
In plus, plamanii incep sa isi exerseze functiile, respiratia bebelusul difera fata de cea din interiorul mamei. Intreaga viata i se schimba, totul este nou, diferit si tocmai de aceea este speriat.
Insa, ori de cate ori este tinut in brate de catre mama, bebelusul se simte in siguranta, gustul laptelui matern, mirosul mamei nu fac altceva decat sa il linisteasca si sa il ajute sa se adapteze in acest nou mediu, atat de crud, din punctul sau de vedere.
Imediat dupa nastere, bebelusul va arata destul de diferit fata de cum ti-l vei imagina tu. Culoarea este putin galbuie datorita meconiumului, pielea este mai incretita, este posibil sa nu aiba par deloc, ochii vor fi albastri, capul alungit si mai mare fata de restul corpului. In plus, este posibil ca bebelusul sa aiba cateva semne de vanatai pe corp intrucat nasterea este un proces chinuitor de cele mai multe ori ori uterul mamei nu mai era atat de incapator ca in primele luni de sarcina.
In primele clipe din viata unui bebelus ceea ce conteaza cel mai mult este apropierea de mama. Mama constituie primul sprijin al copilului in relatia cu toti ceilalti si adaptarea acestuia la mediul exterior. Tocmai de aceea, medicii recomanda apropierea de bebelus chiar de la nastere. Asezarea acestuia la san, indiferent daca mama are sau nu lactatie, reprezinta o solutie care poate calma bebelusul.
Cu toate acestea, mama nu trebuie sa se astepte ca bebelusul va rade, va zambi. De regula, acesta are nevoie de mult timp pentru odihna. De cele mai multe ori atunci cand este luat in brate este posibil ca acesta sa doarma. Ori de cate ori este treaz, bebelusul se va concentra asupra suptului, privindu-si mama, incercand sa o cunoasca asa cum este…