Relatia mamei cu nou-nascutul nu incepe in momentul in care copilul vine pe lume. Bazele ei, precum si ale sanatatii corporale si psihice ale nou-nascutului au fost puse in timpul sarcinii. Continuarea ideala a acestei relatii este contactul fizic si emotional strans al mamei cu copilul imediat dupa nastere.
In cazuri foarte rare, cand mama nu poate sa ofere prima imbratisare nou-nascutului (din cauza imobilizarii la pat in urma operatiei de cezariana), tatal poate fi cel care va ura copilului „Bine-ai venit pe lume!”, construind din primele clipe legatura afectiva de care au nevoie amandoi pentru o relatie profunda de viata. Majoritatea parintilor tineri au dubii referitoare la cat de bine vor face fata cerintelor pe care le presupune noul lor rol.
Sursa de siguranta este capacitatea de a recunoaste si de a explica semnalele transmise de catre copil. Acest lucru se realizeaza numai prin contactul strans inca din primele clipe ale vietii sale. In aceasta clipa deosebita, atingeti, mangaiat, simtit in brate creatia dumneavoastra. Uitati-va in ochii sai si vorbiti cu el, pentru ca nou-nascutul sa recunoasca sunetul linistitor al vocii dumneavoastra si pentru a primi primul mesaj optimist despre viata. Dupa dificultati, urmeaza pacea, dupa furtuna, apare soarele.
Avand copilul langa tine in salonul maternitatii prima alegere importanta a mamei, imediat dupa nastere, este acela de a prelua ea insasi grija copilului, inca din primele zile, avandu-l langa ea in salonul maternitatii. Ingrijirea materna este cel mai bun lucru pentru nou nascut si numai cand exista o problema medicala poate fi nevoie intra-adevar de o altfel de ingrijire.