Inainte ca bebelusul tau sa spuna primele cuvinte in limba pe care o vorbeste familia sa, acesta se joaca o vreme cu sunetele. Si parca nu este nevoie sa stii o anumita limba pentru a intelege.
Cand vei auzi primele cuvinte ale bebelusului tau? Principalele borne de depasit sunt in primii ani din viata, cand creierul sau se dezvolta cu rapiditate. In aceasta perioada capacitatea de dezvoltare a limbajului micutului depinde si de tine.
Primul semnal de conversatie il vei avea dupa ce bebe se naste, cand acesta incearca sa-ti transmita semnale prin grimase, plans si alte sunete care exprima nevoile sale fizice si emotinale. Parintii invata sa „asculte” si sa interpreteze diferitele tipuri de plans ale copilului.
Momentul acela in care bebelusul va spune primele cuvinte, variaza de la unul la altul. Dar daca bebelusul tau sare peste vreuna din etapele de mai jos, este bine sa discuti aceasta problema cu medicul pediatru.
Limbajul de la 3 luni – La varsta de trei luni, bebelusul iti asculta vocea, te priveste pe masura ce-i vorbesti si se intoarce in directia de unde se aud vocile, sunetele sau muzica. Majoritatea bebelusilor prefera o voce feminina mai degraba decat una masculina, in timp ce altii prefera sa auda sunetele pe care le auzeau in uter. La finalul celor trei luni de viata, bebelusul incepe sa vocalizeze.
Limbajul de la 6 luni – La varsta de sase luni bebelusul incepe sa mormaie diferite sunete. De exemplu este posibil ca bebe sa poata spune „Ba-Ba” sau „Da-Da”. La finalul celor sase luni de viata, bebelusii raspund la numele lor si recunosc limba in care li se vorbeste. La aceasta varsta, mormaiala este formata din silabe alese la intamplare, fara a avea o insemnatate anume.
Limbajul de la 9 luni – Dupa varsta de noua luni, bebelusii inteleg cateva cuvinte de baza precum „Nu” sau „Pa-Pa”. La aceasta varsta vor incepe sa foloseasca o gama mai larga de consoane.
Limbajul de la 12 luni – La aceasta varsta majoritatea bebelusilor spun cateva cuvinte precum „Mama” sau „Tata”, de data aceasta stiind ceea ce spun. Iti pot raspunde la anumite cerinte, chiar daca nu le si respecta intocmai, precum ar fi: „Te rog, las-o jos”.
Limbajul de la 18 luni – La aceasta varsta bebelusii cunosc aproximativ 10 cuvinte si arata cu degetelul catre oameni, obiecte sau parti ale corpului, pe masura ce tu le numesti. Repeta sunete pe care tu le spui, precum ultimul cuvant dintr-o propozitie.
Limbajul de la 2 ani – La varsta de doi ani, copiii pot forma scurte propozitii precum „Mama, pa-pa” sau „Eu lapte”. Cunosc deja idei abstracte precum ce inseamna „al meu”.
Limbajul de la 3 ani – La aceasta varsta vocabularul se extinde foarte rapid si incepe sa inteleaga ce inseamna sentimentele precum tristete sau fericire. Care este primul pas pe care trebuie sa-l faci tu pentru a-l incuraja pe cel mic sa vorbeasca? Ei bine, incurajeaza-l in mormaiala si cantatul sau sau orice ar spune el acolo. Raspunde-i pozitiv si arata-i ca iti pasa.