Alaptarea nou-nascutului reprezinta o noutate pentru proaspata mamica. De cele mai multe ori aceasta isi face destul de multe griji, fiind nesigura atunci cand se gandeste daca bebelusul a primit suficient de mult lapte, in asa fel incat sa se simta satul.
Nou-nascutul se satura destul de repede in primele saptamani de viata. Cu toate acestea, programul de supt este destul de fractionat, micutul trezindu-se destul de des, la un interval de circa trei ore.
Potrivit medicilor, orice nou-nascut isi va solicita portia de lapte de circa 8-10 ori pe zi sau poate chiar mai mult. Cu toate ca este recomandat ca micutul sa aiba un program de masa destul de bine pus la punct, in primele saptamani de viata proaspata mamica poate fi surprinsa atunci cand va observa ca micutul va plange destul de des, solicitand o alta si o alta portie de lapte. Nu va trebui sa te sperii si nici sa ii refuzi portia de lapte ori de cate ori ti-o va cere.
Exista si situatii in care nou-nascutul sa fie atat de somnoros incat mama va trebui sa se straduiasca sa il trezeasca ori de cate ori a venit timpul pentru inca o inghititura de lapte matern. Nu va trebui sa va speriati nici de aceasta situatie, mai ales ca in primele saptamani de viata micutul are nevoie de multa odihna si somn pentru a se putea dezvolta armonios.
Dupa ce micutul se va acomoda cu mediul extern in care a pasit, acesta va reusi sa se adapteze programului de alaptat, va respecta orele de mese si mai ales portia de lapte pe care o va consuma cu regularitate de la mama.
In toata aceasta perioada este posibil ca nou-nascutul sa ia mai mult sau mai putin in greutate, avand fluctuatii in crestere. Acest lucru se datoreaza programului dereglat de supt – intr-o zi acesta va dori sa manance mai mult lapte, iar in alta va refuza categoric sa manance.
Potrivit medicilor, in primele saptamani de viata, bebelusul va creste circa 170 grame pe saptamana. In cazul in care nu este alimentat corespunzator acesta nu va lua in greutate suficient de mult, potrivit grilelor medicale. In aceasta situatie este necesar controlul medical de specialitate.