Un fost jucator profesionist de baschet, care a practicat acest sport inclusiv in SUA, a infiintat in Bucuresti un club de baschet special, in care antreneaza copiii nu doar ca sa dea bine la cos, ci si ca sa se dezvolte personal si sa invete arta socializarii. Cand nu sunt in sala, ies in grup la film si la teatru si se implica in actiuni caritabile, iar cand unul dintre ei se accidenteaza, sufera toti, in semn de solidaritate. Copiii care aleg calea baschetului, in detrimentul altor sporturi, au o inteligenta aparte, iar sportul in sine are un caracter mai elitist decat altele, sustine antrenorul Alex Ardelean.
Alex Ardelean, 27 de ani, a fost dintotdeauna indragostit de baschet. Pana sa ajunga antrenor antreprenor, a jucat baschet de performanta la diferite niveluri, printre care campionatele interne, loturile nationale de juniori, dar si campionatul de licee american. Cateva accidentari, dar si faptul ca simtea ca in SUA nu va ajunge niciodata la nivelul la care aspira, l-au facut sa abandoneze acest
sport, dar nu de tot. Stiind cate goluri din structura baschetului romanesc, si fiind si absolvent de Psihologie, a decis sa puna bazele propriului sau club de baschet pentru copii – Baschet Alpha – care le imbina pe amandoua.
Bazat pe un concept mai special, presupune nu doar performanta in sport, ci si dezvoltare personala si socializare. Spre deosebire de filozofia comerciala a marilor cluburi, misiunea Baschet Alpha este sa ii ajute pe copii sa se dezvolte armonios, atat fizic, cat si personal. Un caz de care este mandru este cel al unui copil-problema, cu tulburari de comportament, care dupa 3 luni de antrenament „s-a linistit”. „Prin puterea grupului, echipei si a regulilor, carora trebuia sa li se supuna”, adauga antrenorul.
Arta merge mana in mana cu mingea
Fiecare copil care se inscrie in Baschet Alpha primeste o fisa de dezvoltare, iar antrenorii monitorizeaza in ce masura antrenamentele ii influenteaza cresterea si abilitatile personale. Alex lucreaza acum la o structura prin care va putea sa le ofere parintilor un raport cu rezultatele anuale: cat a crescut copilul in inaltime, viteza etc. dupa 12 luni de antrenament, cu cat i-au crescut procentajele in perioada in care au facut aruncari la cos etc.
„Consider ca 99% dintre copiii care vin la noi nu sunt interesati sa faca baschet de performanta si plec de la aceasta premisa. Dau antrenamente de parca ar fi la lotul national, dar, pe de alta parte, le ofer copiilor o platforma prin care ii ajut sa isi faca prieteni, sa se dezvolte si sa devina persoane mai bune. Mergem la teatru si la film, pentru a le da ocazia sa petreaca timp impreuna, sa isi dezvolte spiritul de solidaritate, si sa inteleaga ca trebuie sa imparta cu altii lucruri. Tot in acest spirit, am organizat o serie de meciuri caritabile, ca sa ii obisnuiesc sa lucreze pentru societate, pe masura ce cresc”, povesteste Alex Ardelean.
Copiii talentati, identificati in 30 de secunde
Daca primul antrenament a fost doar cu doi copii, acum are 75-80 de copii in club, cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani, iar 95% dintre cei care ajung in Baschet Alpha nu mai pleaca. Alex spune ca poate recunoaste instantaneu talentele in baschet. „Se simte imediat. Practic daca ma uit 30 de secunde la un copil facand orice, imi dau seama daca este potrivit pentru baschet”. Abilitatile motorii sunt primele care ii sar in ochi, dar foarte importanta este si inima copilului, mai spune antrenorul. „Daca ai inima si perseverenta si esti gata sa lupti pana la capat, poti sa prinzi din urma, nu conteaza ca esti mai scund sau mai dolofan. Al doilea lucru la care ma uit este daca sunt jucatori cerebrali, daca inteleg ceea ce li se spune. Sunt si copii care isi analizeaza si isi studiaza fiecare miscare, asa cum sunt si copii carora le vin natural aceste miscari. Este bine oricum, pentru ca talentul fara munca nu inseamna nimic”, este categoric Alex. Totul este reflex in baschet, abia dupa ce ai facut „de un milliard de ori” repetarea, iti intra in reflex aruncarea.
Baschetul tradeaza personalitatea copiilor
Baschetul este mai special decat alte sporturi, intrucat iti da ocazia sa te remarci intr-o multitudine de roluri. „In baschet, esti si atacant, si aparator, nu este ca la handbal sau fotbal. Poti sa ai o mana foarte buna si sa arunci la cos foarte bine, poti sa driblezi foarte bine etc.”, spune Alex. Baschetul, mai mult decat alte sporturi, este oglinda personalitatii jucatorului. „Este cel mai frumos lucru in acest sport, faptul ca imi dau seama cine este persoana de langa mine dupa modul in care reactioneaza in situatii tensionate din timpul jocului. Baschetul tradeaza personalitatea jucatorilor mai mult decat o fac alte sporturi”.
*Mai multe detalii despre club pot fi gasite pe site-ul clubului sau pe pagina de Facebook a Baschet Alpha.