Odata ce bebelusul poate sa-si sustina capul si reuseste sa stea singur in fundulet, va invata sa se si intoarca, de pe burtica pe spate si invers, si astfel o sa inceapa sa se deplaseze putin, doar prin fortele proprii. Colegii de la www.nou-nascuti.ro ne spun care sunt etapele prin care trece bebelusul pana ajunge sa se deplaseze singur.
Cand incepe?
Pentru intoarcerea de pe burtica pe spate, primele incercari, poate chiar primele reusite, apar in jurul varstei de 2-3 luni. Pentru manevra de intoarcere de pe spate pe burtica, va mai avea nevoie de niste timp, pana pe la 5-6 luni, deoarece muschii spatelui si ai gatului trebuie sa devina mai puternici.
Cum incepe?
Cam in jurul varstei de 3 luni, atunci cand este asezat pe burtica, bebelusul va incepe sa-si ridice capaul si umerii in sus, sustinandu-se in maini. Aceste exercitii, asemanatoare unor mini-flotari, il ajuta sa-si dezvolte muschii pe care ii va folosi pentru intoarceri.
Pe la 5 luni, bebelusul va putea sa-si ridice si pieptul de jos, arcuindu-si spatele si sustinandu-se in maini. In acelasi timp, va incerca sa se deplaseze cumva, invartindu-se in loc, pe burtica, dand din maini si din picioare. Toate aceste exercitii il vor ajuta ca, pana la varsta de 6 luni, sa reuseasca sa se intoarca de pe burtica pe spate si de pe spate pe burtica.
Unii bebelusi ar putea alege ca prima modalitate de a se deplasa rostogolirea, altii vor incerca sa se tarasca. Atata timp cat par interesati de miscare si de explorarea „imprejurimilor”, nu trebuie sa va ingrijorati. Este perfect normal.
Ce urmeaza?
Muschii gatului, ai spatelui, ai picioarelor si ai mainilor, pe care ii utilizeaza pentru rostogoliri, il vor ajuta pe bebelusul dumneavoastra sa stea in fund nesustinut si sa incerce sa se deplaseze, prin tot felul de metode, pentru a ajunge, in final, la mersul de-a busilea.
Motive de ingrijorare
Daca bebelusul dumneavoastra nu a reusit sa descopere o modalitate de a se intoarce singur pana la varsta de 6 luni si nici nu pare a prezenta vreun interes pentru a se deplasa, puteti sa abordati acest subiect la urmatoarea vizita la medicul pediatru. Desigur, fiecare bebelus se dezvolta diferit, unii mai repede decat altii – exista cazuri in care unii copii pur si simplu au sarit aceasta etapa in dezvoltare, trecand direct la mersul de-a busilea sau la alte metode de deplasare -, dar este posibil ca acest dezinteres pentru deplasare sa ascunda o problema mai serioasa.