[imagebrowser id=1411]Probioticele sunt bacterii vii care, odata introduse in organism, influenteaza destul de mult tractul intestinal, creand efecte cat se poate de pozitive asupra organismului.
In ultima perioada, tot mai multi sunt cei care pun accentul asupra consumului de probiotice. Cu toate acestea, probioticele sunt bacterii vii care exista de foarte mult timp, insa acest lucru nu a fost cunoscut sub o astfel de denumire. Cu alte cuvinte, probioticele nu au fost inventate atat de recent, insa studiile referitoare la importanta administrarii lor au accentuat ideea de bine.
Chiar daca probioticele actioneaza cu preponderenta asupra reactiilor intestinale ale organismului, in realitate, cercetatorii au reusit sa demonstreze faptul ca acestea pot reusi sa lupte chiar si impotriva stresului ori starilor depresive.
Timothy Dinan, cercetator in cadrul Universitatii College Cork din Irlanda arata faptul ca stresul este una dintre permanentele cu care se confrunta specia umana, fiind activ inca din momentul nasterii bebelusului. Odata separat de mama sa, la nivelul organismului sau apare starea de teama si anxietate, dar si o multime de tulburari de ordin psihic.
Studiul incearca sa arate faptul ca microbiomul uman incepe sa fie modificat inca de la nasterea bebelusului. Ideea separarii de mama, dar si modalitatea de nastere – cezariana sau nasterea naturala – ii pot aduce bebelusului un stres suplimentar. In plus, dupa nastere, femeia ar putea fi predispusa riscului de depresie postpartum, stare deosebit de periculoasa pentru sanatatea proaspetei mamici.
Probioticele actioneaza impotriva stresului si reducerii riscului de depresie. Cu alte cuvinte, consumul acestor bacterii vii vor putea ajuta la refacerea microbiomului uman, lucru benefic pentru prevenirea situatiilor anxioase, precum si a stresului. Probiticele ajuta la reglarea reactiilor inflamatorii, acest lucru contribuind la modificarea starii de spirit, considera Timothy Dinan, autorul cercetarii.