Daca pana acum cativa ani obezitatea era o problema a adultilor, stilul de viata modern a coborat mult limita de varsta pentru aceasta problema si din ce in ce mai multi copii sunt supraponderali sau obezi inca din primii ani de viata.
Obezitatea poate cauza diabet, probleme cardiace, disfunctionalitati ale anumitor organe, suprasolicitate, si care au astfel activitatea perturbata. Dar kilogramele in exces pot cauza si o multime de probleme psihoemotionale copilului supraponderal – stima de sine scazuta, anxietate, depresie etc
Unde gresesc parintii?
Cei mici consuma alimente bogate caloric, dar care sunt sarace din punct de vedere nutritional. Meniuri de tip fast-food, bauturi carbogazoase pline de zahar sunt mai degraba regula decat exceptia.
Pe de alta parte, copiii moderni tind sa manance mai mult, pentru ca de cele mai multe ori masa se serveste in fata televizorului sau a computerului, iar mancarea este servita mecanic, cu ochii si atentia indreptate inspre ecran. Dimensiunile portiilor pe care le mancam astazi s-au triplat fata de anii ’70, arata studiile.
O alta problema a stilului de viata modern pentru copiii noilor generatii este faptul ca multe scoli au redus numarul de ore de educatie fizica, iar multi parinti fac rost de scutiri pentru ora de sport, considerand ca cel mic nu trebuie sa-si piarda timpul cu astfel de prostii.
Scaderea numarului de ore de activitate fizica, in combinatie cu cresterea numarului de ore petrecute in mod sedentar, in fata computerului sau tabletelor, are ca efect acumularea kilogramelor mult peste limitele considerate normale copii.
Ce poti face
De preferat ar fi sa nu ajungi in situatia de a avea un copil supraponderal. Dar odata ce ai observat ca acest lucru se intampla, trebuie sa iei imediat cateva masuri, pentru ca greutatea copilului sa revina in limite.
– Creste numarul de ore de activitate fizica – mergeti impreuna in parc, la joaca, iesiti cu bicicletele, mergeti la inot sau duceti-va sa aruncati cu mingea la cosul de baschet.
– Redu numarul de ore petrecute la televizor sau computer- maxim o ora pe zi, seara, dar nu in apropierea orei de culcare, pentru ca privitul in ecran are ca eefct secundar si tulburari de somn.
– Scoate din meniu sucurile acidulate si cu zahar adaugat – macar cand sunteti impreuna, pentru ca la gradi si scoala este mai greu sa controlezi ce bea juniorul tau. Inlocuieste sucurile din comert cu unele pregatite in casa, sucuri din fructe sau legume sau limonada de casa, cu miere sau stevia (indulcitor natural) in loc de zahar.
– Micsoreaza portiile – nu brusc, pentru a nu crea frustrari, ci cu o lingura in minus la fiecare masa a zilei. Asta inseamna deja o a patra masa, de care scapi intr-o singura zi (si cateva zeci de calorii in minus).
– Renunta la a oferi copilului recompense dulci pentru anumite realizari. Mancarea nu trebuie sa fie folosita nici ca pedeapsa, dar nici ca recompensa. Asta creeaza copilului o relatie afectiva dezastruoasa cu mancarea – pe care o va folosi apoi pe post de calmant sau de prieten in momente grele.
– Fii tu insati un exemplu pentru cel mic. E greu sa propovaduiesti principiile unei vieti sanatoase cand tie ti se revarsa colaceii de sub bluze si niciun pantalon nu te mai incape. Adoptati impreuna, in familie, un stil de viata sanatos si veti observa cu totii ca veti fi mai fericiti si veti avea relatii mai armonioase si in familie, dar si cu cei din jur.