Cu putina planificare inainte si cu informatiile corecte, aproape orice femeie care are o afectiune cardiaca poate avea o sarcina care se dezvolta normal si sanatos.
Exista o idee preconceputa conform careia o femeie cu probleme cardiace nu ar trebui sa ramana insarcinata, dar de fapt o boala de inima poate fi tinuta sub control in timpul sarcinii, dupa cum sustin medicii.
Este importanta o evaluare care sa determine daca sarcina este o idee buna sau rea, dar este rar intalnit cazul in care o afectiune cardiaca ar ridica un risc. In unele cazuri, schimbarile hormonale care se petrec in timpul sarcinii sustin o afectiune cardiaca. O femeie care are o problmea cardiaca ar trebui sa primeasca sfaturi din partea unui specialist inainte de conceptie.
Cum iti poate afecta inima o sarcina
In timpul sarcinii, inima pompeaza cu 40% mai multe sange, ceea ce inseamna ca va avea o activitate mai intensa decat de obicei. Vasele se dilateaza pentru a face loc fluxului mai mare de sange, scazandu-ti tensiunea arteriala, ceea ce aduce in discutie, ca risc, aparitia cheagurilor de sange – aceasta este modalitatea naturii de a proteja femeia si de a nu pierde prea mult sange in timpul nasterii. O inima care functioneaza normal, poate face fata cu usurinta acestor provocari, insa pana la urma, sarcina reprezinta un test de stres care dureaza noua luni.
Pregatirea pentru sarcina in situatia in care ai o problema cardiaca
Daca este posibil, planuieste totul dinainte. Mergi la obstetrician, explica-i ca iti doresti un copil si discuta despre testele pe care ti le recomanda. Medicul te va sfatui sa consulti si un medic specialist cardiolog, care va avea nevoie de istoricul tau in ceea ce priveste afectiunile cardiace pe care le ai.
Cel mai important aspect, atunci cand este evaluata o pacienta, este acela de a afla daca aceasta este capabila sa-si urmeze activitatile zilnice. Daca poti sa tii pasul in continuare cu activitatile tale zilnice, inclusiv cele sportive, aceasta iti ofera o perspectiva optimista asupra nasterii. Daca activitatea zilnica iti este restrictionata, medicul va determina daca poti avea o sarcina care poate ajunge cu bine pana la final.
Riscurile la care te supui in functie de afectiune
Chiar daca medicul tau te-a sfatuit sa nu ramai insarcinata, in urmatoarele cazuri poti totusi sa ai o sarcina care sa se dezvolte armonios.
Mumur Cardiac – Acest zgomot se aude in timpul batailor inimii, si este destul de comun. De fapt, aproape toate femeile dezvolta acest murmur in timpul sarcinii, din cauza cresterii in volum a sangelui. Cere medicului tau sfatul pentru un control efectuat de medicul de specilitate, daca este cazul.
Aritmii cardiace – Acesta este un termen tehnic pentru bataile neregulate ale inimii. In timpul sarcinii aceasta afectiune se poate agrava, din cauza faptului ca inima ta munceste mai mult. In unele cazuri, acesta este momentul in care se declanseaza. De cele mai multe ori nu este nevoie de tatament, dar exista anumite medicamente pe care le poti lua si care te ajuta sa fii in siguranta in timpul sarcinii; discuta cu medicul tau despre posibilitati.
sursa foto: www.reviewjournal.com