Chiar daca laptele matern este produs de catre mama chiar imediat dupa nastere, femeia se poate confrunta cu anumite probleme in alaptare.
Orice mamica incepatoare nu va cunoaste cum anume sa reactioneze in momentul alaptarii, cum sa isi puna bebelusul la san si mai ales care sunt tehnicile de ingrijire ale sanilor recomandate de catre medici.
Iata cateva dintre cele mai comune probleme in alaptare:
- dureri la nivelul sfarcurilor – chiar daca alaptarea este un lucru cat se poate de firesc, orice femeie se poate confrunta cu anumite sensibilitati la nivelul sanilor. Pozitionarea incorecta a bebelusului la sanul mamei, alegerea unor metode de alaptare contraindicate, un timp indelungat de alaptare, precum si o ingrijire precara a sanilor pot avea ca rezultat aparitia unor senzatii dureroase la nivelul mamelonului. Tocmai de aceea, medicii recomanda schimbarea pozitiei bebelusului in timpul alaptarii, evitarea sutienelor prea stranse, reducerea timpului de alaptare, precum si folosirea unor unguente pentru ingrijirea lor.
- angorjarea sanilor – atat dupa nasterea naturala, cat si dupa cezariana, femeia se poate confrunta cu o stare de angorjare a sanilor. Acest lucru presupune umplerea sanilor cu o cantitate prea mare de lapte matern. In aceasta situatie se recomanda masarea sanilor, punerea bebelusului la san mai des, folosirea pompei de mult pentru golirea acestora.
- mastita – aceasta este una dintre cele mai grave afectiuni ce pot aparea datorita unei alaptari deficitare. Atunci cand in san ramane stocata o cantitate mai mare de lapte poate exista riscul ca acesta sa se infecteze. In aceasta situatie mama va resimti dureri la nivelul mameloanelor, frisoane, febra, stare generala de rau, fiind nevoie sa se prezinte la cel mai apropiat spital in vederea primirii unor ingrijiri medicale de specialitate. Tratamentul cu antibiotice, precum si compresele calde sunt cateva remedii eficiente pentru grabirea vindecarii.