Il gasesti proaspat inca din februarie si este unul dintre alimentele cele mai sanatoase. Nu degeaba Ludovic al XIV-lea a poruncit sa fie contruita o sera speciala, in care sa creasca tot anul sparanghel.
Sparaghelul detoxifiaza, reduce riscul de malformatii congenitale la bebelusi si ca atare este recomandat viitoarelor mamici, are proprietati anti-imbatranire, te fereste de cancer, reduce riscul de osteoporoza si boli de inima.
Este bogat in proteine si are putine calorii, dar in schimb, contine multe fibre, facilitand digestia si mentinand sanatatea intestinelor. Bogat in vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu, sparanghelul este gustos si usor de pregatit – trebuie tinut cateva minute in apa clocotita, la aburi sau pe gril.
Primavara se recomanda cure cu sparaghel, pentru ca acesta contine aspargina, un compus cu efect diuretic, care elimina toxinele si excesul de sare din organism si curata ficatul si colonul.
Celor care sufera de alergii sau sunt predispusi la probleme de piele (eczeme, iritatii, dermatite) li se recomanda sa consume sparanghel, care contine mult mangan, cu proprietati antialergice. Manganul intra, de altfel, in componenta spray-urilor nazale recomandate in caz de rinite alergice.
La fel ca si avocado si varza Kale, sparanghelul este bogat in glutationa, un compus care ataca celulele canceroase.
Daca mai aveai nevoie de un motiv sa introduci sparanghelul in meniurile tale, trebuie sa stii ca este un aliment alcalin, prevenind astfel problemele cauzate de hiperaciditate.
Persoanele anxioase, stresate, obosite cronic ar trebui sa profite din plin de sparanghel.
Nu te speria!
Daca introduci sparanghelul in meniul tau (si ti-am spus de ce este bine sa o faci), nu te speria de mirosul pe care il poate da urinei. Este cauzat de o concentratie foarte mare de compusi, specifici sparanghelului, compusi care nu intotdeauna pot fi asimilati de catre organism. Mercaptanul, substanta vinovata pentru efectul advers ciudat al sparanghelului, se regaseste si in ouale alterate sau in secretiile sconcsilor.